Rook om je hoofd
In een column in de Consumentengids verbaast de algemeen directeur van deze organisatie zich er over dat de NS zo gemakkelijk even tussen neus en lippen door besloten heeft de asbakken dicht te lassen en de trein rookvrij te verklaren.
De conducteur moet kiezen tussen de onveilige rook en onveilige kliappen. Kortom, de kans is groot dat er wordt gedoogd. De niet-rokende reiziger wordt er al helemaal niet beter van. Ergernis en toch rook. Slechter dan nu, in een rookvrije coupé. Het is weer gebeurd! Onze overheid en de NS hebben weer eens een regel gemaakt zonder na te denken over de handhaving.
Door: Felix Cohen, Algemeen directeur
Soms loop je tegen een nieuwe regel op waarvan je op het eerste geztcht denkt: dat klinkt niet slecht. Maar als je er goed over nadenkt.. Neem nou de aankondiging van de NS dat per 1 januari 2004 het roken in treinen volledig wordt verboden. Een nieuwe antirookwet zegt dat conducteurs niet meer in rookcoupés kaartjes mogen knippen. Maar is dat werkelijk een goede maatregel? De vakbond FNV vindt in ieder geval van niet. Wat betekent dit voor de consument?
Nu hebben we rookcoupés en rookvrije coupés. Straks gaat de NS de asbakken dichtlassen en wordt roken in de hele trein verboden. Niet leuk voor de rokers, maar ook niet leuk voor de niet-rokers. En zeker niet leuk voor de conducteurs. Wat zal er namelijk gebeuren? Het gros van de rokers zal zich hier waarschijnlijk bij neerleggen. Maar een klein groepje zal gewoon een sigaret opsteken. Omstanders zullen boos reageren op de overtreder. En die verstokte roker kan dan op zijn of haar beurt agressief reageren naar een medepassagier of een conducteur. Als die laatste er al is, want vooral in de spits kom ik vaak helemaal geen conducteur tegen. Die ’toezichthouder op het treinvolk’ krijgt het heel zwaar, terwijl hij daar helemaal niet op toegerust is. Een 15-jarig meisje wijzen op bet rookverbod, dat zal nog wel gaan, maar vier potige kerels? Bevoegdheden om in te grijpen heeft de conducteur niet. En steun van de spoorwegpolitie kan hij in de praktijk vaak vergeten. De conducteur moet kiezen tussen de onveilige rook en onveilige klappen. Kortom, de kans is groot dat er wordt gedoogd. De niet-rokende reiziger wordt er al helemaal niet beter van. Ergernis en toch rook. Slechter dan nu, in een rookvrije coupé. Het is weer gebeurd! Onze overheid en de NS hebben weer eens een regel gemaakt zonder na te denken over de handhaving. Een slechte zaak. Heb ik het helemaal bij het verkeerde eind? Misschien houden alle rokers zich aan het rookverbod. Misschien stoppen ze meteen nadat de conducteur het heeft gevraagd. Wat denkt u? Ik hoor het graag. Mijn e-mail adres staat bovenaan deze column.
Bron: Consumentengids, April 2003