Rokersdoden

Hallo,

Graag wist ik bij benadering hoeveel mensen er per jaar sterven aan sigaretten of tabak. Wij willen dit getal verschillende keren laten terugkomen op onze antirookdag op school georganiseerd door de leerlingenraad.


Dank bij voorbaat.


JohannesJe zult het misschien raar vinden, maar ik vind dit een leuke vraag. Een leuke vraag omdat ik hiermee de kans krijg wat recht te zetten op dat gebied.


Laten we vooropstellen: niemand op de wereld meet daadwerkelijk het aantal mensen dat aan roken doodgaat. Zou ook niet kunnen want je kunt nooit van iemand bewijzen dat hij alleen door dat roken dood is gegaan. Er zijn duizenden factoren die, samen opgeteld, bepalen wanneer iemand doodgaat: je genetische achtergrond, je woonplaats, je voeding, of je autorijdt of niet, etcetera…


Wél denkt ‘men’ via epidemiologisch onderzoek te weten dat onder rokers bepaalde doodsoorzaken vaker voorkomen dan onder niet-rokers. Maar deze onderzoeken zijn niet erg precies en onderhevig aan invloeden van buiten. Lees maar eens http://www.skepsis.nl/moeras.html. In de medische wereld is er een hoofdstroming die voor Nederland uitgaat van zo’n 23.000 doden per jaar die rechtstreeks aan roken te wijten zouden zijn. Als je de tijd hebt zou je die analyse nog kunnen lezen in dit bestand: http://wp.forces-nl.org/download/lies.pdf.


Andere wetenschappers, die de onderzoeken die aan dit cijfer ten grondslag liggen, wat nauwkeuriger onder de loep hebben genomen beweren echter dat deze cijfers waarschijnlijk de werkelijkheid met 60% overschatten, waardoor het aantal ook makkelijk op 40% van 23.000=9.200 zou kunnen liggen.


Elk cijfer is dus discutabel. Omdat men het niet echt kan meten wordt gebruik gemaakt van computersimulaties om tot een schatting te komen. Die computersimulaties baseren zich dan weer op diezelfde (onzekere) epidemiologische onderzoeken. Door één enkel kenmerk in het model te veranderen, voeg je in één beweging duizenden nieuwe ‘tabaksdoden’ toe. Dat is gevaarlijk en het is ook niet voor niets dat de epidemiologische wetenschap door veel deskundigen wordt beoordeeld als gevoelig voor politieke manipulatie: “Vertel maar wat je wil en we bewijzen het”.


Dus, om je vraag zo concreet mogelijk te beantwoorden: het aantal doden ligt ergens tussen de 9.000 en 23.000. De bron waaruit je het cijfer put, bepaalt de hoogte van het aantal dat je te horen krijgt….


Ik hoop dat je hier iets aan hebt?Zeer wel bedankt voor deze informatie, ik vroeg me enkel af of die 9000 à 23000 tabaksdoden over de hele wereld zijn of enkel in Nederland. Ergens las ik dat er gemiddeld 400000 tabaksdoden per jaar waren, heb ik het verkeerd begrepen? Er is namelijk een groot verschil tussen 23000 en 400000.


Dus: Hoeveel mensen sterven er gemiddeld (rekening houdend met andere factoren) jaarlijks aan tabak?


Bedankt bij voorbaat.


JohannesSorry Johannes,


Die 9.000-23.000 zijn voor NL per jaar… De 400.000 zijn voor de VS.


Sorry, maar ik weet nu nog altijd niet hoeveel mensen er in DE HEEEELE WERELD jaarlijks sterven aan tabak.


Zeer wel bedankt,


Johannes
Och jee, Johannes!


Nu kom je op een heeeel erg wankel terrein! Dat is verschrikkelijk koffiedik kijken…


De marges zijn hier nog veel groter. Als je naar de VS en Nederland kijkt praat je over landen met een vergelijkbare levensstijl en bevolkingssamenstelling. Kijk je wereldwijd, dan heb je zo’n grote diversiteit van soorten landen dat de computermodellen nóg onbetrouwbaarder worden.


Wat is namelijk het geval?


In bijvoorbeeld de ontwikkelingslanden in Afrika, bereiken veel mensen niet eens de leeftijd waarop dat ‘rokersziekten’ zich gaan manifesteren. Ondanks dat ze misschien roken als een ketter, zijn ze al veel eerder overleden aan besmettelijke ziektes, honger, oorlog, e.d. Verder blijken genetische verschillen tussen volkeren en rassen erg sterk te bepalen hoe men op roken reageert. Japan bijvoorbeeld, dat het hoogste percentage rokers in de wereld kent, heeft de laagste longkankercijfers ter wereld. Ook het soort voeding lijkt dus uit te maken of men aan rokengerelateerde ziekten overlijdt, ja of nee.


Uiteraard worden er wereldstatistieken bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar die statistieken spreken elkaar óf tegen of wijzigen naargelang de persoon die daar een schatting over openbaar maakt (zie: www.forces-nl.org/WHO). De WHO is een erg sterk politiek getinte organisatie (leesvoer: http://wp.forces-nl.org/download/whowhat.pdf) en wordt voor wat betreft tabak krachtig gesponsord door de producenten van de nicotine afkickmiddelen. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van hun cijfers ook niet bepaald. Leuke achtegrondinformatie daarover stond onder andere in Reason Magazine


Maar goed, laten we met deze overwegingen in het achterhoofd de cijfers van de WHO eens nemen.


Momenteel noemen de creatieve rekenmeesters van de WHO een getal van 4 miljoen doden wereldwijd per jaar (http://wp.forces-nl.org/WHO/deaths.html). Als we daar hetzelfde rekensommetje van 60% overschatting overheen leggen (en het zou in dit geval wel eens meer kunnen zijn) dan zou dat getal dus moeten liggen tussen 1,6 en 4 miljoen doden per jaar. Ter vergelijking: alleen al aan honger sterven wereldwijd 10,9 miljoen KINDEREN per jaar!


Rokengerelateerde doden zullen eerst na 55 jaar optreden. Dus het verlies aan levensjaren ten gevolge van honger in de wereld is nauwelijks te vergelijken met deze cijfers rond tabak.


Waarom doet de WHO dan zo moeilijk over ‘tabaksdoden’? Heel eenvoudig: de grootste geldschieters van de WHO zijn in de westerse landen en dat geld moet daar ook zoveel mogelijk worden besteed….


Willen jullie met dit cijfer gaan werken op jullie dag, geef dan ook de relativiteit ervan aan. Er wordt al genoeg onzin als vaststaand verkocht op dit terrein…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH