‘Rokers gaan de strijd aan’

Rokers worden snel mondiger sinds de invoering van de tabakswet, schrijft de Gelderlander. De tevreden roker wordt ontevreden en gaat zich verweren tegen de aanval op zijn levensstijl en de bemoeizucht van de overheid.


Het zou tijd worden. De gevolgen van de anti-rookwet worden nu pas echt door de rokers aan den lijve gevoeld. Tijd voor actie!


De strengere regels voor roken in Nederland houden de gemoederen al een week lang bezig. Niet-rokers lijken door de nieuwe Tabakswet een nieuw zelfbewustzijn te hebben gekregen en durven voor hun recht op te komen. De Voedsel- en Waren Autoriteit heeft al vele tientallen klachten gekregen van mensen die niet rookvrij kunnen werken.

Veel rokers vinden daarentegen dat er met de nieuwe verboden een grens is overschreden. Vooral op internet gaan zij ongenadig te keer tegen het ministerie van Volksgezondheid en de Stichting voor Volksgezondheid en Roken (Stivoro), de grote voorvechters van het strenge anti-rook beleid.

Directeur Trudy Prins van Stivoro voelt zich bedreigd door de scheldpartijen aan haar adres op de internetsite.
geenstijl.nl zijn gezet. Omdat haar gsm-nummer ook op het net staat, krijgt ze ook regelmatig hijgtelefoontjes.


[…]


De Stichting Forces in Nederland roept op haar site op om geen geld meer te doneren aan de hartstichting, astmastichting en kankerbestrijding, omdat zij de Stivoro financieel ondersteunen. Voor Forces staat die afkorting voor ‘Stichting voor Obsessieve Rookonderdrukking’.“Die bedreiging van mevrouw Prins praat ik niet goed, maar ik begrijp ze wel”, zegt Culemborger Wiel Maessen van Forces. “De overheid heeft een intolerant klimaat geschapen door de sfeer op te hitsen met bijvoorbeeld de bekende ‘stropspot’. Dat is die reclamespot waarin wordt gesuggereerd dat rokers de niet-rokers vermoorden. Er is inmiddels van alles aan de hand. Rokers zijn boos. Het bezoek aan onze site is vervijfvoudigd. Ik heb de indruk dat de overheid die effecten heeft onderschat.” “De tolerantiegrens is overschreden”, bevestigt Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen. “Ik merk het aan de taal in de e- mails die ik krijg. Rokers worden gezien als een soort criminelen. Op 1 januari heeft Nederland er dus 4,4 miljoen criminelen bijgekregen.”


Voorpaginaartikel Gelderlander
Vervolgartikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH