‘Rokers gaan de strijd aan’
Rokers worden snel mondiger sinds de invoering van de tabakswet, schrijft de Gelderlander. De tevreden roker wordt ontevreden en gaat zich verweren tegen de aanval op zijn levensstijl en de bemoeizucht van de overheid.
Het zou tijd worden. De gevolgen van de anti-rookwet worden nu pas echt door de rokers aan den lijve gevoeld. Tijd voor actie!
De strengere regels voor roken in Nederland houden de gemoederen al een week lang bezig. Niet-rokers lijken door de nieuwe Tabakswet een nieuw zelfbewustzijn te hebben gekregen en durven voor hun recht op te komen. De Voedsel- en Waren Autoriteit heeft al vele tientallen klachten gekregen van mensen die niet rookvrij kunnen werken.
Veel rokers vinden daarentegen dat er met de nieuwe verboden een grens is overschreden. Vooral op internet gaan zij ongenadig te keer tegen het ministerie van Volksgezondheid en de Stichting voor Volksgezondheid en Roken (Stivoro), de grote voorvechters van het strenge anti-rook beleid.
Directeur Trudy Prins van Stivoro voelt zich bedreigd door de scheldpartijen aan haar adres op de internetsite. geenstijl.nl zijn gezet. Omdat haar gsm-nummer ook op het net staat, krijgt ze ook regelmatig hijgtelefoontjes.
[…]
De Stichting Forces in Nederland roept op haar site op om geen geld meer te doneren aan de hartstichting, astmastichting en kankerbestrijding, omdat zij de Stivoro financieel ondersteunen. Voor Forces staat die afkorting voor ‘Stichting voor Obsessieve Rookonderdrukking’.
“Die bedreiging van mevrouw Prins praat ik niet goed, maar ik begrijp ze wel”, zegt Culemborger Wiel Maessen van Forces. “De overheid heeft een intolerant klimaat geschapen door de sfeer op te hitsen met bijvoorbeeld de bekende ‘stropspot’. Dat is die reclamespot waarin wordt gesuggereerd dat rokers de niet-rokers vermoorden. Er is inmiddels van alles aan de hand. Rokers zijn boos. Het bezoek aan onze site is vervijfvoudigd. Ik heb de indruk dat de overheid die effecten heeft onderschat.” “De tolerantiegrens is overschreden”, bevestigt Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen. “Ik merk het aan de taal in de e- mails die ik krijg. Rokers worden gezien als een soort criminelen. Op 1 januari heeft Nederland er dus 4,4 miljoen criminelen bijgekregen.”