Rokers en onruststokers
In de rubriek Randschrift in de Ping bijlage van de Gelderlander gaat een columnist in op wat hij noemt de Kermis van het Roken. Zowel de Philip Morris site als de Forces site krijgen een recensie.
Maar de overheid krijgt een kat mee.
Het was een blijde dag voor Koninklljke Horeca Nederland. Minister Hoogervorst schreef in een brief aan de Kamer dat hij de horeca in principe uitstel wilde verlenen voor de invoer van een rookvrije werkplek. Onze lobby heeft succes gehad, zo juichte het bestuur. Er bleken 50.000 banen op de tocht te staan. Die mensen blijven voorlopig nog aan het werk. Het is één van de vele bizarre gebeurtenissen die zich voordoen in deze eindstrijd tussen twee belangengroeperingen. De Tabakswet 2002 zegde alle werknemers een rookvrije werkplek toe, maar werkgelegenheld is ook een speerpunt van het kabinet.
Laten we een tochtje maken over de kermis van het roken. Vroeger, toen mensen nog openlijk meedogenloos durfden te zijn, had iedere zichzelf respecterende kermis wel een vrouw met twee hoofden op het programma staan. Vaak waren ze niet echt, maar dat leken ze wel.
Nu kunnen we ons vergapen aan de twee hoofden van de tabaksindustrie. Bijvoorbeeld Philip Morris, volgens eigen zeggen producent van meer dan 700 miljard sigaretten per jaar, 14 procent van de wereldmarkt. Het bedrijf is trots op deze cijfers. Op hun website staat te lezen: ‘We zijn het eens met de overweldigende medische en wetenschappelijke consensus dat het roken van sigaretten longkanker, hart- en vaatziektes, longemfyseem en andere ernstige aandoeningen onder rokers veroorzaakt’. Dat is natuurijk wel eens anders geweest, maar het bedrijf is kennelijk tot inkeer gekomen. Ook zijn ze een groot voorstander van overheidsmaatregelen die passief roken tegengaan. Er wordt goede voorlichting gegeven over de gevaren van roken en hoe er mee te stoppen. Over het stoppen van de productie echter geen woord. Wat wil je ook met een winst van 5,7 miljard dollar in 2002 en niet te vergeten 40.000 banen. Evengoed is het een uitstekende website als je wilt stoppen met roken.
Er zijn meer bezienswaardigheden. De websites van de rokerslobby. Die variëren van vriendelijk sussend (roken moet mogen) tot ronduit rabiaat ontkennend. Een mooi voorbeeld is de website van Forces Nederland, de locale afdeling van een wereldwijde pro-roken beweging (www.forces-nl.org). Deze biedt een grote hoeveelheid al dan niet wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat de schade door roken en meeroken gruwelijk wordt overdreven. Artikelen over de dodelijke bijwerkingen van het anti-rookmiddel Zyban. De nadelige gevolgen van het stoppen met roken. Internationale samenspanning van gezondheidsministeries en de farmaceutische industrie, wat blijkt uit de gelijktijdige introductie van antirookmiddelen en antirook wetgeving. Maar ook advertenties om je sigaretten op internet te kopen en zodoende de accijns te ontgaan. Daarvan krijgt Forces Nederland 15 cent per slof. Wellicht om objectief onderzoek mogelijk te maken.
En dan is er de overheid. In 2002 werd meer dan 1,8 miljard euro geincasseerd aan tabaksaccijns. De overheid wil voorkomen dat de jeugd ooit aan roken begint, maar heeft nauwelijks geld over voor een doeltreffende reclamecampagne. De overheid beschouwt roken als een verslavingsziekte en een groot gevaar voor de niet-rokende medemens. Maar toch is die overheid mordicus tegen het vergoeden van antirookmiddelen zoals Zyban en nicotinevervangers zoals Nicorette, hoewel dat slechts enkele tientallen miljoenen per jaar zou kosten. Het huidige beleid gaat steeds meer lijken op isoleren en het kwaad zichzelf laten uitroeien. En doorgaan met incasseren zolang het nog kan.
Terug naar de horeca. Waarom wordt de totale horeca niet gezien als één grote voorziening. De tabakswet laat toe dat wanneer binnen een voorziening meer dan één gelijksoortige ruimte aanwezig is, maximaal de helft daarvan van het rookverbod kan worden uitgezonderd. Personeel kan kiezen, klanten kunnen kiezen, iedereen blij. Want ondanks alle geruchten kan het toch niet zo zijn dat de bijna 70 procent niet-rokers ailemaal naar een rokerig café willen. Uiteindelijk hebben rookvrije cafés de toekomst. Het is slechts een kwestie van tijd. Tenzij Forces Nederland gelijk heeft natuurlijk.
Bron: De Gelderlander, 24-06-2003