Rokers betalen meer premie?

Op deze site maken wij er geen geheim van dat wij van mening zijn dat er diverse maatschappelijke krachten aan het werk zijn die zich tegen de rokers gekeerd hebben. Het pijnlijke hiervan is dat deze krachten vaak met de mond beleiden de roker juist te willen helpen ‘in het gevecht tegen zijn verslaving’ (alsof alle rokers dat willlen) maar eigenlijk uit zijn op eigen gewin. Goede voorbeelden van dit laatste zijn de farmaceutische industrie die rokers niet-werkende nicotinepleisters en -kauwgom willen verkopen en subsidievreters als Stivoro, die alle mogelijke activiteiten willen ontwikkelen om aan te tonen dat ze de jaarlijkse subsidie waard zijn.


De verzekeraars is zo’n bedrijfstak die zich in Nederland aardig stil heeft gehouden. In de VS subsidiëren ze echter al jaren gemeentes die een antirookbeleid ontwikkelen. Uit de bekendmaking van vandaag, dat men rokers 50-60% meer wil laten betalen voor een overlijdensrisicoverzekering, blijkt dat ook in Nederland in die hoek de schroom om rokers extra aan te pakken om het eigen gewin te maximaliseren, aardig is afgekalfd. Rokers zijn door overheid en andere organisaties inmiddels al tot zo’n ‘untermenschen’ gemaakt dat ze inmiddels voor alle geldjagers vrij te jagen wild zijn geworden.


Dat ze het niet goed met ons voorhebben is duidelijk: wil je als verzekeraar consequent zijn dan moet je ook premies voor verzekeringen die door de beweerde kortere levensduur juist lager zouden moeten worden (en de verzekeraar geld kosten) doorvoeren. Lijfrentepolissen kunnen voor rokers goedkoper worden en premies voor pensioenverzekeringen eveneens.


In een commentaar in De Gelderlander zeggen vertegenwoordigers van verzekeraars dat het nog maar de vraag is of alle leden de nieuwe tabellen voor rokers wel zullen gaan toepassen. Zij denken meer aan het gratis uitdelen van (niet-werkende) nicotinevervangingsmiddelen aan rokers en het actief bevorderen van een gezonde levensstijl.


En tenslotte ook nog een hint voor Minister Hoogervorst: laat de overheid ook maar de AOW-premies voor rokers verlagen, want daar genieten we blijkbaar ook minder lang van.


Rokers gaan meer betalen voor overlijdensrisicoverzekeringen. Dat is het gevolg van de invoering van een aparte overlevingstafel voor rokende verzekerden.

Deze tabel, die ten grondslag ligt aan premieberekeningen, gaat ervan uit dat rokers zo n zes jaar minder lang te leven hebben dan verzekerden die niet nicotine-verslaafd zijn.


Het Actuarieel Genootschap (vereniging van verzekeringswiskundigen) bevestigde gisteren dat het nog dit jaar voor het eerst komt met aparte overlevingstafels voor rokers en niet-rokers. De leden van het Verbond van Verzekeraars gebruiken deze tafels bij het vaststellen van premies voor overlijdens-risicoverzekeringen, die meestal aan hypotheken zijn gekoppeld. Ook worden de tafels gebruikt bij de premieberekeningen voor lijfrentepolissen.


Volgens een woordvoerder van het Actuarieel Genootschap betekent de invoering van een aparte tafel vrijwel zeker dat veel meer verzekeraars onderscheid gaan maken tussen rokers en niet-rokers. ,,Als de tabellen onverkort worden toegepast is een roker voor een overlijdensrisicoverzekering vijftig à zestig procent duurder uit , stelt Jan Donselaar, voorzitter van de werkgroep overlevingstafels.


Momenteel maken ruim tien maatschappijen onderscheid tussen rokers en niet-rokers. Volgens het Verbond van Verzekeraars is het een trend dat meer maatschappijen onderscheid maken tussen rokers en niet-rokers bij overlijdensrisicopolissen.


Bron: Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH