Roken in sportkantines nog steeds mogelijk

In de meeste sportkantines mag nog steeds worden gerookt. Maar de bedoeling van de overheid en clubs als Stivoro is dat de huidige ‘zelfregulering’ op den duur zal leiden tot een rookvrije sportkantine.


De meeste sportkantines weten nu echter al een redelijk evenwicht te vinden tussen de rokers- en de nietrokers-wensen. Maar het woord ‘compromis’ komt in het anti-rokerswoordenboek niet voor. Dus zullen de anti’s alle moeite gaan doen om het verplicht aan de beheerders op te leggen.


Trouw inventariseerde de situatie…


Nuijten en Janssens keken in opdracht van Stivoro naar de toepassing van de wettelijke regels en naar eigen intiatieven en maatregelen van de sportsector om roken tegen te gaan. De sport heeft, net als de horeca, een paar jaar de tijd gekregen om accomodaties rookvrij te maken. De onderzoekers stellen vast dat deze ‘zelfregulering’ beter werkt dan ‘wet en regelgeving’. Verenigingen voeren vaak rookbeperkingen in onder druk van hun leden, niet omdat het in de wet staat.


Wat niet wil zeggen dat het streven van overheid en organisaties als Stivoro en NOC-NSF (de koepel van sportbonden) om de sport in 2006 rookvrij te hebben door alle verenigingen wordt gedeeld. Drie van elke vier clubs en zelfs 85 procent van de commerciële sportinstellingen vinden hun bestaande afspraken voldoende en zijn niet van plan verdere maatregelen te nemen.


[…]


Omzetverlies is volgens onderzoekers Nuijten en Janssens wel een risico, al houden zij een slag om de arm. Uit hun telefonische enquête onder ‘sportaanbieders’ blijkt dat mensen die zelf roken veel negatiever zijn over de gevolgen van een streng anti-rookbeleid dan niet-rokers.


Pachter Dick Koppenol van de kantine in de Amsterdamse Apollohal is somber. Hij ziet zijn inkomsten teruglopen sinds op 1 januari van dit jaar een rookverbod van kracht is. ,,Vroeger bleven de mensen na een wedstrijd langer zitten, nu zijn ze binnen het half uur weg. Er is immers altijd wel een cafeetje in de buurt waar je met het hele team naar toe kan en waar je wel mag roken. Dat maakt zeker uit in de omzet.”


Voor de deur van de monumentale sporthal drommen nu dagelijks enkele verstokte rokers samen. Een enkeling loopt daarna weer naar binnen, de meesten blijven buiten. Koppenol heeft zich niet verzet toen dit jaar de rookvrije werkplek in de wet werd vastgelegd, hoewel hij de regels overdreven vindt. ,,Ik heb één vrouwtje personeel dat zelf rookt, dus normaal is dat geen probleem. Toch vond ik het beter om het rookbeleid meteen in te voeren. De Apollohal is een open ruimte, dus de rook kwam ook in de zaal. Als er nou een afscheiding was geweest had ik misschien een jaar uitstel kunnen krijgen, maar de overheid zou dit toch hebben doorgezet. Er zit nou eenmaal een stigma op roken. Als ze zo’n beleid bij dranken gaan proberen, komt er veel meer bezwaar, zeker ook van de grote drankjongens.”


“Zelfregulering werkt beter”. Een verrassende uitspraak van een club die namens Stivoro onderzoek doet….


Maar hoogstwaarschijnlijk leidt zelfregulering niet naar het extreme resultaat dat Stivoro en het Ministerie van VWS willen… Dus dan zal het ter zijner tijd wel weer afgedwongen moeten worden?


Volledige Trouw artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH