Richard Doll overleden

Epidemioloog Sir Richard Doll is vandaag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij ontdekte het verband tussen roken en longkanker, zoals we vandaag en morgen overal in de media te horen zullen krijgen.


Wat echter vaak zal worden verzwegen in de media is dat deze man nooit de meeroken-leugen heeft gesteund, er zich zelfs tegen afzette. Wanneer het aan hem had gelegen was de rookverbodenhype in de politiek er nooit gekomen.


 


Richard Peto, de epidemioloog met wie Doll lang samenwerkte, zei dat ,,Dolls werk in de twintigste eeuw miljoenen mensen een voortijdige dood heeft bespaard en nog tientallen miljoenen mensen in de huidige eeuw een langer leven zal geven. Doll was uniek in de medische geschiedenis.” Zelf stopte Doll met roken in ,,1948, of begin 1949”, zei hij in een gesprek met deze krant in 1997. ,,We interviewden in die periode mensen die in Londense ziekenhuizen waren opgenomen met de vermoedelijke diagnose longkanker. Achteraf ging ik de ziekenhuizen langs om te kijken of de diagnose juist was. Bij de niet-rokers was het vermoeden bijna altijd onjuist. Daardoor ben ik gestopt.”


Dat was Dolls eerste onderzoek naar roken en longkanker. Hij deed het werk aanvankelijk voor medisch statisticus professor Bradford Hill die voor de Britse Medical Research Council de oorzaak van de toename van longkanker onderzocht. Longkanker werd in de jaren veertig een veel voorkomende ziekte. Veel mensen dachten toen dat de forse toename van kanker het gevolg kon zijn van het massaal asfalteren van wegen, van uitlaatgassen van auto’s en industrie, of door de doorlichtapparatuur die in ziekenhuizen in gebruik was genomen.


Na de publicatie van de duidelijke conclusie van Doll geloofde jarenlang bijna niemand dat longkanker door roken werd veroorzaakt, hoewel ook de Amerikaan Wynder soortgelijke resultaten publiceerde, een Nederlandse arts (W.F. Wassink) in 1948 een kleiner onderzoek had gepubliceerd en in 1943 de nazi-artsen Schairer en Schöniger het al eens hadden onderzocht. Dat werk is drie jaar geleden opnieuw gepubliceerd, als een soort rehabilitatie.


Citaten van Richard Doll • “The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn’t worry me.”

 • ” … when the relative risk lies between 1 and 2 … problems of interpretation may become acute, and it may be extremely difficult to disentangle the various contributions of biased information, confounding of two or more factors, and cause and effect.” (N.B. meeroken geeft, volgens junk-science, een relatief risico van 1.17)


NRC artikel
De meeste kankers zijn pech
Kritiek op werk Doll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH