Positieve artikelen over rokers in Belgische krant

In het Belgische dagblad De Morgen verschenen er vandaag niet minder dan twee behoorlijk positieve artikelen over roken.


In één artikel, met de geheimzinnige titel ‘Zin in een smirt?’, wordt beschreven hoe het rookverbod op de werkplek onverwacht positieve effecten heeft voor rokers: roken en flirten blijken prima samen te gaan en samen je in het verdomhoekje geplaatst zien schept een band. Zelfs niet-rokers voegen zich bij de buiten kleumende groep rokers. Voor de gezelligheid.


Het artikel onder de kop ‘Rokers aller landen, verenigt u!’, op pagina twee van de krant, inventariseert het rokersverzet in de Benelux. Diverse rokersverzetssites, zoals de onze, worden besproken. Het artikel geeft een beeld van een levendige tegenstand tegen de anti-rokenhysterie. En het artikel wordt zelfs opgeluisterd door één van onze eigen actieposters.


Citaat uit ‘Zin een een smirt?’


Voor fervente niet-rokers klinkt het wellicht wat luguber om aan te horen dat liefde en dood zo dicht bij elkaar kunnen staan. Alleen omwille van de geur van de stinkstokjes worden velen erdoor afgestoten, maar eigenlijk hoeft het niet te verwonderen dat roken erg sexy kan zijn. Roken doe je immers met je lippen en je vingers: twee zeer belangrijke lichaamsdelen in het verleidingsritueel. In verleidingssessies allerhande wordt de leerlingen altijd aangeraden zoveel mogelijk aandacht te leggen op hun mond en lippen door er geregeld naar te wijzen.


Met roken doe je nu eenmaal niet anders dan je lippen onder de aandacht te brengen. Natuurlijk moet daaraan worden toegevoegd dat roken de lustgevoelens bij vrouwen eerder tempert en dat nicotine bijzonder slecht is voor de seksuele gezondheid, maar schijn bedriegt. Wie erbij stilstaat weet dat het allesbehalve sexy is, maar uiteraard staat niet iedereen daarbij stil. Als je samen op de stoep staat, heb je eigenlijk alles voorhanden voor de perfecte verleidingsscène. “Heb je een vuurtje?”, is niet voor niets de meest gebruikte openingszin. Hij is veel ondoorzichtiger dan: “Ik vind je leuk” en zeker minder ordinair dan: “Ken ik je ergens van?” Nadien heb je altijd een gespreksonderwerp: “Die dwaze antitabakswet” of “die intolerante antirokers”. Als je daarover uitgepraat bent, begin je maar over het weer, want “och, wat is het koud en je hebt zo’n dun jasje aan”. En de rest, dat ziet u zelf maar.


In ‘Rokers aller landen, verenigt u!’:


Hoe sterk die vermeende antirooklobby ook mag zijn, duidelijk is dat de prorokerslobby ook niet van de kleinste is. Er is werkelijk voor elk wat wils, van meer ‘wetenschappelijke’ artikels tot humoristische prentjes.


De sites zijn er bovendien niet alleen voor mensen die al verslaafd zijn, maar ook voor hen die het willen worden. Op Beginnenmetroken.nl kun je als niet-roker heel gemakkelijk het genot van sigaretten leren kennen: “Zoals iedereen weet zijn rokers socialer, gezelliger en hebben een beter seksleven. Ondanks dat aarzelen veel mensen om te beginnen. Ze zien op tegen gewenningsverschijnselen of hebben last van koudwatervrees. Deze site is bedoeld om die mensen te ondersteunen.”


[…]


Alle wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen roken en allerlei soorten kanker heeft de prorokers kennelijk niet kunnen overtuigen.  Volgens een groot deel van hen is het onderzoek niet goed uitgevoerd of gemanipuleerd door, alweer, de antirokerslobby.


De internationale actiegroep Forces International stelt openlijk de vraag: “Noemen ze dit wetenschap?”, waarna een opsomming volgt van zogenaamde fouten en onwaarheden in het onderzoek naar de effecten van vooral passief roken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH