Parlement tegen voorstellen Klink

Het is handig om je huisje (het actieschip) in Den Haag te hebben als het daar spannend wordt: we bezochten vandaag de vergadering van de Commissie VWS over het tabaksbeleid. Een taxi bracht ons in vijf minuten naar het Binnenhof.


We vreesden het ergste maar het viel verschrikkelijk mee. Behalve ChristenUnie (‘er is geen veilige ondergrens voor tabaksrook’ en ‘het aantal hartaanvallen daalt verschrikkelijk na een rookverbod’, naiviteit ten top, anti-roken polemiek in fundi-uitvoering) en SGP had niemand in de commissie een goed woord over voor de extreme voorstellen van Klink.


“Coffeeshops moeten uitgezonderd worden (‘als je naar een zwembad gaat verwacht je toch te gaan zwemmen en haal je het water niet weg?’), rookruimtes in een café of restaurant moeten volwaardig zijn (‘je moet er kunnen dansen en drinken en paaldansen zou zelfs moeten mogen’), een ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel) moet op zijn werkplek kunnen roken (volgens sommige fracties dus ook de zelfstandige bareigenaar) en terrassen zijn gewoon open lucht of er parasols staan of niet” waren een aantal uitspraken die we breed ondersteund zagen tijdens het debat, zelfs door het CDA.


De opstelling van SP, GL, PvdA en CDA viel ontzettend mee. En zelfs de PvdA was geschrokken van de extreme voorstellen van Klink en zijn ambtenaren. Zo was het niet bedoeld!


In zijn repliek trok Klink het boetekleed aan: nee, zo was het niet bedoeld. Een nieuwe formulering van de wijziging is te verwachten. Of het allemaal genoeg is en of de meerderheid van de fracties moties gaan ondersteunen die de door Klink geformuleerde wijzigingen aan de tabakswet gaan aanvechten is nog de vraag.


Dinsdag of woensdag zal in de Tweede Kamer de uitslag van dit gevecht tussen minister en Kamer bekend worden. Dan zullen er een aantal moties in stemming worden gebracht die zullen bepalen hoe de ‘nieuwe onderdrukking’ er precies uit komt te zien.


Het geeft ons in ieder geval de mogelijkheid om onze rol van 250+ m2 handtekeningen ook aan de Tweede Kamer te tonen (de laatste tellingen wijzen in de richting van 100.000 handtekeningen!).


Rookverbod geldt niet voor terrassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH