Overheid en farmaceutische industrie

GlaxoSmithKline introduceert Zyban op de Italiaanse markt en de minister van Gezondheid annonceert wetgeving voor een verregaand rookverbod in het land. Pharmacia tekent een overeenkomst om Nicorette op de Japanse markt te brengen en kort daarna ziet een rookverbod in de straten van Tokio het licht. Zyban verschijnt op de Franse markt en even daarna verschijnt er een grafische advertentie van de overheid die de laatste dagen van een longkankerpatiënt beschrijft.

Is het toeval of is het samenwerking tussen de farmaceutische industrie en de overheid? Van de VS tot in India volgen na de introductie van nicotineontwenningsmiddelen steeds vaker geruchten over rookverboden en niet lang erna de daadwerkelijke implementatie daarvan. Voor iedere roker die het verboden wordt nog langer op de eigen werkplek te roken of een sigaretje op te steken in zijn favoriete bar, wordt een nieuwe potentiële klant voor de farmaceutische industrie geschapen. Tel alle kosten op die de overheid maakt bij anti-rokenpropaganda, de subsidie aan anti-rokenorganisaties en het opzetten van anti-rokerswetten en je komt wereldwijd op gigantische bedragen die door overheden worden ingezet om de farmaceutische PR te sponsoren.

Forces International analyseerde een aantal jaarverslagen van producenten van nicotinevervangende middelen en ontdekte een kille realiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH