Amerika-tips voor rokers

Overlevingstips voor rokers in de VS

Dit jaar en twee jaar geleden ben ik op vakantie naar de VS geweest en lijkt mij zinvol om mijn ervaringen als Halfzware Van Nelleroker met jullie te delen. Dit doe ik in de vorm van enkele overlevingstips.

Vliegtuig

Probeer je in te stellen op niet roken gedurende lange tijd, want er is geen mogelijkheid onderweg. Probeer het zeker niet in de toiletten, want overal zitten rookmelders. De laatste keer (KLM vlucht naar Los Angeles) schijnen ze iemand gesnapt te hebben want er werd door de omroepinstallatie gewaarschuwd vooral niet in de wc’s te roken. Even, nou ja, lange tijd (ca. 12 uur naar L.A.) op de tanden bijten dus!

Huurauto

In de auto ben ik eigen baas en kan ik roken wanneer ik wil. Mis! Als je niets zegt bij het verhuurbedrijf krijg je een niet-rokers auto mee. Dit betekent; geen asbakken en geen aansteker, wel een niet-roken sticker. De eerste keer in the States loste ik dat op mbv een plastic bekertje in de bekerhouder met een klein laagje water. Pas later in de vakantie, toen ik de auto aan een nauwkeurig onderzoek onderwierp, ontdekte ik op een geheime plek een plastic zak met o.a. een aansteker en een asbak.

De laatste keer in de VS ben ik stomweg vergeten om een rokersauto te vragen, maar in nog geen vijf minuten tijd had ik mijn niet-rokerauto tot rokerauto gebombardeerd. Het personeel van het verhuurbedrijf Alamo schijnen de regels ook wel te geloven, ik heb bij het inleveren in ieder geval geen commentaar gehad. Even over die geheime plek, die is bij Alamo links achter de bekleding van de kofferbak.

Hotel

Voor hotels geldt hetzelfde als voor huurauto’s; altijd om een rokerskamer vragen. In een hotel las ik dat je een gepeperde rekening voor schoonmaakkosten kon verwachten als je in een niet-rokerkamer toch rookte. Je bent dus gewaarschuwd!

Restaurant

Even gezellig natafelen met een sigaretje erbij kun je wel vergeten in Amerika. Er zijn wel restaurants met een rokershoek, maar dat is zoeken naar de beroemde speld in de al even beroemde hooiberg. Erg gezellig gaat het er trouwens niet aan toe in de Amerikaanse restaurants. Als je net aan het voorgerecht begonnen bent wordt het hoofdgerecht al op je tafel gekwakt en van de overdreven vriendelijkheid van het Amerikaanse personeel moet je ook houden.

Trein

Ik heb een keer met de trein gereisd in de VS en wel van Newburgh naar New York City v.v., een reis van ongeveer 3 uur. Ik heb nog naar een rokersafdeling gezocht, maar niets gevonden. Ik kan dus niets zeggen hoe dat is geregeld op lange afstanden, maar ik vrees het ergste.

Las Vegas

Hierbij roep ik Las Vegas in de staat Nevada uit tot de rokersvriendelijkste stad die ik ken in de VS! In de gokhallen en shopping malls van de diverse hotels aldaar mocht overal gerookt worden, terwijl het volgens mij toch openbare ruimten zijn. Wel bij een asbak gaan zitten of staan; logisch, er ligt daar overal hoogpolig tapijt op de vloer. In Vegas ontdekte ik ook een van de weinige restaurants met een rokersafdeling: het buffetrestaurant van hotel Circus Circus aan de befaamde Strip (Las Vegas Boulevard).

Uit bovenstaande lijkt of ik erg negatief ben over de VS, maar niets is minder waar. Ik vind het een boeiend land met prachtige natuur en de Amerikanen kan ik heus wel pruimen. Dat overdreven gedoe met dat roken dat neem ik dan maar op de koop toe.

Dus als je ondanks alles toch besluit om eens een kijkje te nemen in het land van George Bush jr. dan wens ik je heel veel plezier (en sterkte) toe.

Hans van Leeuwen

Reacties van autoverhuurbedrijven in de VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH