‘Onderzoek zonder luchtje er aan is schaars’

Columnist Wijnberg van de Telegraaf onderzocht een groot aantal Nederlandse onderzoeken van de laatste tien jaar op betrouwbaarheid. Zijn conclusie is schokkend: slechts 3 van de onderzoeken die hij op de korrel nam zijn betrouwbaar te noemen. Aan alle andere onderzoeken hangt een luchtje: • 41% is volledig verzonnen
 • 59% is ondeugdelijk, plagiaat of sluikreclame

In welke van deze twee categorieën zouden de Stivoro ‘onderzoeken’ thuishoren?


Houd u stoel maar goed vast, want wat ik nu ga onthullen is ronduit spectaculair te noemen. Van alle onderzoeken die in Nederland de laatste tien jaar zijn uitgevoerd, is 41% volledig verzonnen. Deze grote groep leugenaars is onder te verdelen in vier subgroepen: 14% gefrustreerde wetenschappers met geesteszieke Nobelprijsfantasieën, 12% opiniepeilers die thuis onder de plak zitten, 8% studenten die van een geintje houden en 7% psychologen die mediageil zijn. Van de 59% echte onderzoeken is 28% ondeugdelijk uitgevoerd, 20% is geplagieerd (overgeschreven van collega’s) en 10,48% is sluikreclame voor producten.


Welgeteld heb ik precies drie onderzoeken overgehouden waar geen luchtje aan zit. Het eerste onderzoek onthult het verband tussen koffiekeuze en slaaphouding: espresso/zwart zijn rugliggers, koffie-melk rechtse zijliggers, koffie-suiker linkse zijliggers, drinkers van koffie-met-alles slapen in de foetushouding en gebruikers van koffie-verkeerd woelen de hele nacht. Het tweede onderzoek werpt licht op het ontbijtgedrag van zwerfkatten: 33% vangt een muis, 40% verscheurt een vuilniszak en 27% wacht tot de lunch. Het derde onderzoek is maatschappelijk wel zeer belangwekkend en werpt licht op de vraag of rood staan bij de bank ook erfelijk bepaald is. En wat blijkt: identieke tweelingen hebben in 53% van de gevallen evenveel schulden terwijl dat bij twee-eiige tweelingen maar 18% is; bovendien, kinderen van roodstaande ouders hebben 72% meer kans om in financiële problemen te komen. Dit betekent dat mensen met schulden zich minder schuldig hoeven te voelen en dat bij mensen zonder schulden gewoon sprake is van genetisch geluk. Op termijn willen de onderzoekers bekijken of het mogelijk is om bij ernstig, chronische roodstaanders in te grijpen met de nieuwste technieken van genmanipulatie.


Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH