Onderzoek gokken

Minister van Overheidsbedrijven Rik Daems, die ook bevoegd is voor de Nationale Loterij, kondigt een uitgebreid onderzoek naar de gokzucht in België aan. De uitvoering van deze studie wordt toevertrouwd aan de Stichting Rodin. De Stichting Rodin is verbonden aan de meest vooraanstaande onderzoekscentra in België en werkt al voor andere overheden.

Federaal minister Jef Tavernier en zijn collega’s van Volksgezondheid van de
gewest- en gemeenschapsregeringen reageren ,,met ontsteltenis” op deze
beslissing want de Rodin-stichting wordt in stand gehouden bij de gratie van de tabaksindustrie.

De Stichting Rodin heeft namelijk een engagement op zak vanwege de tabaksindustrie om zes opeenvolgende jaren 1,86 miljoen euro
te besteden aan de verslavingsproblematiek en de preventie ervan. Er is dus een ethisch conflict aangezien er een eigenbelang is vanwege de
tabaksindustrie. Met andere woorden: een firma die onderzoek levert in opdracht van de tabaksindustrie is niet langer geloofwaardig !

De hypocrisie van Tavernier en zijn collega’s van de gewestregeringen kent blijkbaar geen grenzen: in de gezondheidssector worden nagenoeg alle ‘studies’ gesponsord door de farmaceutische industrie. Blijkbaar is er hier geen ‘ethisch conflict’ en is er geen sprake van eigenbelang want de resultaten van deze studies vormen dikwijls een leidraad voor het gezondheidsbeleid. Dat de realiteit heel anders is werd reeds dikwijls op deze site geïllustreerd. Kijk maar even op de skepsis site (http://www.skepsis.nl/moeras.html): het onderzoek naar het trombose risico
van de derdegeneratiepil blijkt onbestaande op basis van de gesponsorde studies, terwijl de onafhankelijke studies een duidelijk risico aangeven.

Opmerkelijk is dat Tavernier en zijn collega’s van de gewestregeringen allen lid zijn van de groene partij, niet toevallig de partij die verantwoordelijk is voor de ondergang van het Francorchamps racecircuit omwille van tabaksreclame. De vooringenomenheid van deze ministers is duidelijk.

Artikel De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH