Niet-roker van het jaar draait door

Op het moment dat een publiek persoon stopt met roken en daar erg veel moeite mee heeft, zie je pas echt het mechanisme optreden waardoor anti-rokers ontstaan.


Hoewel zijn beroemde naamgenoot in de strips van Maarten Toonder constant te zien was met een pijp in de mond, moet de extremistische SP’er Harry van Bommel zich publiek, na een brainwash in de hersenwasserijen van CAN, profileren als een anti-roker om daardoor zichzelf, over de hoofden van rokers heen, sterk te maken tegen zijn neiging om zijn oude gewoonte weer op te pakken. Immers, hoe extremer je jezelf op dat gebied publiek opstelt, hoe meer barrière je voor jezelf opwerpt om weer terug te vallen. Met andere woorden: een extreme opstelling als teken van feitelijke zwakte…


Nadat hij op de site van Theo van Gogh allerhande bekende, onzinnige anti-dogma’s uitkraamde over meeroken, komt hij nu weer in het nieuws door zijn pleidooi voor het rookvrij maken van stranden en auto’s.


,,Je hebt ook aparte stranden voor nudisten. Ik kan me voorstellen dat je op een deel van het strand geen sigaretten mag opsteken”, zegt Van Bommel.


De socialist is, voor zover bekend, de enige parlementariër die in 2004 is gestopt met roken en dat tot nu toe heeft volgehouden. De antirookvereniging Clean Air Now (CAN) heeft Van Bommel wegens die prestatie uitgeroepen tot niet-roker van het jaar. De vereniging geeft de titel elk jaar aan een bekende Nederlander die zijn best doet roken in publieke ruimtes verder aan banden te leggen.


Van Bommel heeft zich inmiddels getooid met de titel ‘ambassadeur van de rookvrije pannenkoekenhuizen’. In die restaurants komen veel kinderen en het valt de SP’er op dat de lucht er ‘blauw ziet van de rook’. Wat hem betreft
wordt het roken er snel verboden.


[..]


Zijn publieke kruistocht tegen de sigaret levert Van Bommel niet alleen vrienden op. Vooral zijn pleidooi voor een rookverbod in auto’s omdat bestuurders hun handen niet aan het stuur kunnen houden – ‘denk aan de verkeersveiligheid!’ – valt hier en daar slecht.


Toen de Palestijnse sjeik Yassin door de Israëliërs uit zijn rolstoel was geschoten, kreeg Van Bommel een e-mailtje met de tekst: ‘Harry’s vriendje Yassin is ook net gestopt met roken’. Een vrouw schrapte hem van haar vriendenlijst met de mededeling: ,,Toen je nog rookte, vond ik je veel leuker.”


Bron:AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH