Niet-roker ook dupe van rookverbod

In het AD verscheen vandaag een artikel over de gevolgen van het rookverbod voor de niet-roker. Die gevolgen zijn niet allemaal positief volgens het Algemeen Dagblad.


Dat lossen we samen wel op.


Die slogan spoorde rokers en niet-rokers aan een oplossing te vinden als de een last had van de rook van de ander. Onder dit mom zijn in de jaren 90 in tal van bedrijven rookplekken ingericht en werden rokers gescheiden van niet-rokers. Het leek een oplossing waar iedereen vrede mee kon hebben.


[…]


Stel dat u als niet-roker een kamer deelt met een rokende collega. Hij rookt, pak ‘m beet, elk uur een sigaretje. Voorheen deed hij dat op kantoor, en omdat daar een afzuiginstallatie was bevestigd had de niet-rokende collega hier geen last van. Nu moet hij steeds naar buiten, wat per sigaretje al gauw acht minuten kost.

Laat de rokende collega dan een uur langer werken, zou je zeggen. Ten eerste is dat onrechtvaardig, omdat de roker er niet om heeft gevraagd buiten te moeten roken. Ten tweede, en dat is essentiëler, zal dit in de praktijk vaak niet gaan. De telefoon moet toch worden opgenomen. De niet-rokende collega wordt elke dag opgezadeld met ruim een uur extra werk. Per week betekent dit een extra belasting van vijf uur voor de niet-roker. Dit betekent op zijn beurt een verhoogde kans op een burn-out.


[…]


Een rammelend rapport opgesteld door partijdige onderzoekers weerhield minister Hoogervorst (Volksgezondheid) er niet van alle werkplekken vanaf 1 januari rookvrij te verklaren. In een debat daags na het verschijnen van het rapport zei de minister zelfs geschokt te zijn door de ernst van de feiten. Die zouden volgens hem de noodzaak van een goed rookbeleid onderstrepen. Over ‘samen oplossen’ repte hij met geen woord.

En dat is juist wat er mis is aan de huidige regelgeving. De overheid acht Nederlanders, rokend en niet-rokend, niet in staat onderling een oplossing te vinden voor roken op het werk. Wat volgt? Een wet die het beluisteren van Arbeidsvitaminen op het werk verbiedt? Er is vast wel een groepje onderzoekers te vinden dat een leugenachtig rapport in elkaar wil draaien over de gevaren van radiogolven.


Volledige AD artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH