Niet-roker ook dupe van rookverbod
In het AD verscheen vandaag een artikel over de gevolgen van het rookverbod voor de niet-roker. Die gevolgen zijn niet allemaal positief volgens het Algemeen Dagblad.
Dat lossen we samen wel op.
Die slogan spoorde rokers en niet-rokers aan een oplossing te vinden als de een last had van de rook van de ander. Onder dit mom zijn in de jaren 90 in tal van bedrijven rookplekken ingericht en werden rokers gescheiden van niet-rokers. Het leek een oplossing waar iedereen vrede mee kon hebben.
[…]
Stel dat u als niet-roker een kamer deelt met een rokende collega. Hij rookt, pak ‘m beet, elk uur een sigaretje. Voorheen deed hij dat op kantoor, en omdat daar een afzuiginstallatie was bevestigd had de niet-rokende collega hier geen last van. Nu moet hij steeds naar buiten, wat per sigaretje al gauw acht minuten kost.
Laat de rokende collega dan een uur langer werken, zou je zeggen. Ten eerste is dat onrechtvaardig, omdat de roker er niet om heeft gevraagd buiten te moeten roken. Ten tweede, en dat is essentiëler, zal dit in de praktijk vaak niet gaan. De telefoon moet toch worden opgenomen. De niet-rokende collega wordt elke dag opgezadeld met ruim een uur extra werk. Per week betekent dit een extra belasting van vijf uur voor de niet-roker. Dit betekent op zijn beurt een verhoogde kans op een burn-out.
[…]
Een rammelend rapport opgesteld door partijdige onderzoekers weerhield minister Hoogervorst (Volksgezondheid) er niet van alle werkplekken vanaf 1 januari rookvrij te verklaren. In een debat daags na het verschijnen van het rapport zei de minister zelfs geschokt te zijn door de ernst van de feiten. Die zouden volgens hem de noodzaak van een goed rookbeleid onderstrepen. Over ‘samen oplossen’ repte hij met geen woord.
En dat is juist wat er mis is aan de huidige regelgeving. De overheid acht Nederlanders, rokend en niet-rokend, niet in staat onderling een oplossing te vinden voor roken op het werk. Wat volgt? Een wet die het beluisteren van Arbeidsvitaminen op het werk verbiedt? Er is vast wel een groepje onderzoekers te vinden dat een leugenachtig rapport in elkaar wil draaien over de gevaren van radiogolven.