Minister antwoordt over subsidie Dakar rally

Ja, zegt Hoogervorst (of meer waarschijnlijk zijn ambtenaren), het is zeker te verdedigen dat Stivoro zoveel geld in het rally-team voor de Dakar Rally stopt. Immers, het doorzettingsvermogen en de vechtlust van rallyrijders staat model voor de kracht die een stopper moet opbrengen…


(Hm, vloog het Stivoro team er niet al de eerste dag uit? Dat is inderdaad wel zeer symbolisch…. Maar het geld waard? Dat is maar de vraag…)


Hoogervorst’s antwoord werd gegeven op kamervragen die door de VVD gesteld werden nadat een brief van de Stichting Rokersbelangen de kamerleden op de excessieve sponsoring attent had gemaakt.2. Is het waar dat Stivoro door u verstrekte subsidies gebruikt om de rally Parijs-Dakar te sponsoren? Acht u deze sponsorrally de ideale manier om roken te ontmoedigen?


De doelgroep mannen in de leeftijd rond 40 jaar uit de lagere sociaal-economische klasse is in Nederland de groep met de laagste levensverwachting. Dat komt grotendeels door een ongezonde leefstijl. Deze doelgroep is moeilijk te bereiken als het om preventie gaat. Het blijkt bijzonder moeilijk om de boodschap voor deze groep acceptabel, aantrekkelijk en navolgbaar te maken. Van grote invloed hierop is de achtergrond (‘setting’) van waaruit de boodschap komt. Sport, en dus ook autosport, geeft die achtergrond. Daarom heeft Stivoro zendtijd ingekocht in een sportprogramma van SBS6, en contact gelegd met het team Leijds-Vaanholt dat meedeed aan de rally Parijs-Dakar 2004. Het team heeft radiospotjes ingesproken om mensen aan te sporen te stoppen met roken, is met dezelfde boodschap opgetreden in diverse radio- en tv-programma’s, hield een webdagboek bij en heeft aandacht gekregen in berichtgeving in de media (kranten/tijdschriften en tv-programma’s). De rally – voorbereiden, volhouden, doorzettingsvermogen, samenwerking en het uiterste doen om de eindstreep te halen – werd hierbij gebruikt als metafoor voor het stoppen: óók een zaak van doorzetten en volhouden. Het opmerkelijke feit dat er een Team Stoppen met roken was tussen zoveel deelnemers die door de tabaksindustrie worden gesponsord, maakte dit team dermate zichtbaar dat er zelfs in de buitenlandse pers aandacht aan is besteed.


5. Wat gaat u doen om dit soort onnodige verspilling van subsidiegelden tegen te gaan?


Zoals blijkt uit mijn antwoord op vraag 2, ben ik van mening dat hier geen sprake is van verspilling. De subsidieaanvragen van Stivoro worden door mijn ministerie zorgvuldig beoordeeld. Bij toekenning wordt zowel gelet op beoogde resultaten en effecten als op adequate administratieve en financiële onderbouwing. In de verantwoording moet via onderzoek worden aangetoond wat de effecten van de campagnes zijn.


Aha! Dat kennen we, die onderzoeken! NIPO zal wel weer aantonen dat het geld welbesteed was….. Áls die evaluatie tenminste ooit publiek gemaakt wordt….


Volledige antwoorden in PDF formaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH