Meten met 2 maten?!

Het roken van sigaar, sigaret of pijp hoort tot de genotsmiddelen waar weinigen echt last van hebben.
De folklore van het vuurwerk afsteken vervuilt vele malen meer, treft een grotere groep mensen (stank, stof, lawaai, lichtflitsen) en hoeft niet verboden te worden?

Nee; je komt lekker vrolijk over als je er iets van zegt als iemand een rokertje opsteekt…

bron: Rotterdams Dagblad 04/01/2003

‘Vuurwerklucht’ minder vuil

Regen en wind verdunnen concentraties fijn stof aanzienlijk

Het natte weer heeft er voor gezorgd dat de luchtverontreiniging door vuurwerk in de afgelopen oudejaarsnacht beduidend minder was dan tijdens voorgaande jaarwisselingen. Regen en wind verdunden de concentraties fijn stof aanzienlijk. Mogelijk heeft ook bijgedragen dat er meer vuurpijlen dan rotjes werden afgestoken. Vuurpijlen komen hoger in de lucht tot ontploffing, wet de DCMR Milieudienst Rijnmond. De vervuiling is dan minder goed meetbaar

Rotterdam – Evengoed waren de concentraties aan de zeer hoge kant. Op een gewone winternacht bevat de lucht meestal niet meer dan 40 microgram fijn stof per kubieke meter per minuut. In de eerste uren van het nieuwe jaar liepen de waarden op tot 320, 360, 650 en zelfs 1250 microgram. De DCMR deed metingen in Schiedam, Hoogvliet, Overschie en op de Maasvlakte. Op die laatste plek bleven de waarden overigens betrekkelijk laag.

De meetresultaten in het stedelijk gebied laten zien dat de concentraties in de loop van de middag van 31 december langzaam opliepen. Behalve vuurwerk, speelde ook het verkeer aan het einde van de middag een rol. Tussen zes en acht uur (etenstijd) stabiliseerde de score zich, om daarna verder op te lopen. Na een tijdelijke daling tussen elf uur en middernacht (aftellen tot het nieuwe jaar) steeg de vervuiling naar zijn hoogste waarden.

Volgens de DCMR hangt de mate van vervuiling niet alleen af van de hoeveelheid vuurwerk, maar vooral ook van het weer en de plaats waar het wordt afgestoken. Op een beschutte plek of bij windstil weer lopen de concentraties snel op. Bij wind verdunnen die snel en bij regen spoelt de lucht als het ware schoon. Gemiddeld komt er tijdens Oud en Nieuw een miljoen kilo fijn stof vrij. Dat is gelijk aan ongeveer zes procent van de jaarlijkse totale uitstoot van het verkeer.

De luchtvervuilingspiek tijdens de jaarwisseling zorgt volgens de GGD Rotterdam voor een ongezonde situatie die met name mensen met hartziektes en longklachten in problemen kan brengen. ,,Wie gevoelig is voor ultrafijn stof in de lucht krijgt er last van, net als ‘s zomers bij smogvorming,” zegt F. Woudenberg, hoofd van de afdeling algemene gezondheidszorg bij de GGD.

Een massale toeloop op de gezondheidszorg van mensen met vuurwerkgerelateerde longklachten heeft zich in de nieuwjaarsnacht echter nooit voorgedaan. Dat komt volgens Woudenberg doordat mensen met zwakke longen de risico’s kennen en tijdens de jaarwisseling uit voorzorg binnen blijven.

De GGD ziet geen reden voor een campagne waarin de bevolking wordt gewezen op de gevaren van vuurwerk voor de volksgezondheid. Het effect hiervan is volgens Woudenberg praktisch nihil. ,,Puur vanuit het oogpunt van gezondheid is het afsteken van vuurwerk niet goed. Maar het is een folklore die tot onze cultuur behoort. Daar iets van zeggen zou erg chagrijnig overkomen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH