‘Meer nicotine in sigaretten dan 7 jaar geleden’

Een nieuw onderzoek naar het nicotinegehalte in sigaretten, uitgevoerd door het Massachusetts Department of Health (MDPH), komt door een nieuwe meetmethode tot de bevinding dat de hoeveelheid nicotine in sigaretten tussen 1998 en 2004 met 10% is toegenomen. “Werkers in dit veld (lees: clubs als Stivoro, red.) moeten weten dat rokers tegenwoordig meer nicotine binnenkrijgen dan vroeger”, zegt één van de onderzoekers, “en dat zal het voor meer rokers moeilijker maken om te stoppen”.


Hoho, rustig aan met die conclusie, jongens. Wat zeiden jullie een tijd geleden ook alweer over Light sigaretten? Niet met twee maten meten! Foei!


Doordat er minder nicotine in Lights zit zouden rokers vaker een sigaret nemen en diepere teugen nemen om de verminderde nicotine-toevoer te compenseren. Deze redenering was de belangrijkste reden, naast het pesten van de industrie, om tabaksfabrikanten het gebruik van termen als ‘Light’ en ‘Nicotinearm’ te verbieden.


Is het dan niet met twee maten meten als je in het omgekeerde geval daar geen rekening mee houdt? Met andere woorden, als het nicotinegehalte toeneemt hebben rokers dan niet eerder hun nicotinehoeveelheid te pakken, waardoor ze minder vaak naar de sigaret zullen grijpen, minder trekjes zullen nemen en minder diep zullen inhaleren dan bij de sigaretten met minder nicotine? Oftewel, is je conclusie dan, volgens jullie eigen redenering bij Lights, niet héél erg voorbarig?


Dit onderzoek heeft niet gemeten wat de feitelijk nicotineopname bij rokers was maar de onderzoekers maakten gebruikt van een nieuw, vernuftig apparaatje dat het gedrag van rokers simuleerde. Ze deden dat bij lage en hoge nicotinegehaltes exact hetzelfde, geen rekening houdend met een veranderend rookgedrag bij zwaardere sigaretten.


Daarbij valt er nog een voordeel te noteren bij het gebruik van zwaardere sigaretten: doordat er minder trekken worden genomen wordt er ook minder teer de longen ingebracht. En juist de teer is schadelijk, niet de nicotine.


En dan nog wat: waarom zouden de tabaksfabrikanten stiekem de nicotinehoeveelheid verhogen als daardoor het aantal verkochte pakjes sigaretten door dit beschreven effect zou verminderen?!


We noteren het zoveelste onderzoek van de anti-rokenclubs dat rechtstreeks de prullenbak in kan….


Onderzoeksrapport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH