Luchtreiniging

Uit de recent weer opgelaaide discussie over roken in de horeca blijkt weer eens hoe fanatiek de anti-rokers kunnen zijn als het gaat om het rookvrij maken van deze wereld. Een brief van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer werd in de meeste krantenartikelen direct gevolgd door de opmerking dat de fanatieke anti-rokersorganisatie CAN een petitie aan de minister zou aanbieden waarin direct een rookvrije horeca werd geëist.

Kenmerkend voor dit soort organisaties, maar ook de fanatieke anti’s in het VWS ambtenarencorps, is dat het bij hun totaal aan alle compromisbereidheid ontbreekt. Alleen zwart en wit bestaan, grijs is een onbekende schakering van de wereld.


Tóch zijn er vele compromissen in de rookdiscussie mogelijk, als je tenminste volgens het aloude Nederlandse poldermodel wil werken. Eén oplossing, ook voor de horeca en de werkplek, is het aanbrengen van luchtreinigingssystemen. Mits op een slimme manier aangebracht, kan het alle overlast die een rokende peuk kan veroorzaken wegnemen.


Forces Nederland sprak met Toine Schoutens, directeur van Medilux, een leverancier van luchtreinigingoplossingen.Forces: Toine, welkom. Kun jij jezelf en jullie bedrijf eens aan ons publiek voorstellen?


Schoutens: Ik ben directeur van MediluX BV. Wij leveren oplossingen op het gebied van een gezond binnenklimaat (licht en lucht) en sinds kort zijn wij leverancier en installateur van elektrostatische luchtreinigers. Deze apparaten zijn in staat om de lucht in een ruimte variërend van 40m3 tot 30.000m3 voor een zeer hoog percentage (96 tot 98%) van schadelijke deeltjes en geur te reinigen.


Forces: Nu wordt er volop gepraat over het rookvrij maken van de horeca en van de werkplek. Kan luchtreiniging een oplossing betekenen voor de overlast van tabaksrook?


Schoutens: In de projecten die we tot nu toe hebben afgeleverd zijn de gebruikers zonder uitzondering positief over het resultaat en werken rokers en niet-rokers in de meeste gevallen zonder problemen samen. Wij merken dat in veel bedrijven waar directie en medewerkers ”on speaking terms” zijn men wel tot consensus komt. Anders is het in buurt- en gemeenschapshuizen. Zij zien hun omzet soms met wel 30% teruglopen met direct gevaar voor het voorbestaan. Ook hier zouden luchtreinigers uitkomst kunnen bieden.


Forces: De anti-rokers beweren steeds dat luchtreiniging geen uitkomst biedt. Hoe kijken jullie hier tegenaan?


Schoutens: Uit Amerikaans onderzoek blijkt heel vaak dat je met goede en slimme luchtreiniging een binnenklimaat kunt bereiken dat beter is dan de lucht die je instapt als je een restaurant of bar verlaat. De luchtverontreiniging in met name de grote steden is vaak van een kwaliteit die de anti-rokers veel meer zorgen zou moeten baren.


Forces: Hoe zien jullie een goede oplossing voor bijvoorbeeld de horeca?


Schoutens: Belangrijkste punt waar je op moet letten is dat je een luchtstroom creëert die van het niet-rokersgedeelte in een restaurant naar het rokersgedeelte loopt. De afzuiging dient dus aan de rokerskant te zijn aangebracht. De huidige elektrostatische luchtreinigingssystemen leveren aan de achterkant, na zuivering, een zeer sterk opgeschoonde lucht op die, gemengd met verse buitenlucht, weer terug kan worden gevoerd aan de niet-rokerskant. Niet alleen rookdeeltjes maar ook andere deeltjes uit de lucht zoals die in verbrandingslucht uit de keuken worden voor bijna honderd procent verwijderd.


Forces: Kan dit ook werken in bedrijven waar men verplicht wordt een ‘recht op een rookvrije werkplek’ te bieden?


Schoutens: Jazeker. Denk hierbij aan de kantine. Of in de kantoortuinen. Daar kan hetzelfde principe als in de horeca worden gehanteerd.


Forces: Ter afsluiting: heb je nog een goed advies voor bedrijven die gedwongen zijn een rookvrije werkplek te garanderen maar die toch hun sociaal gezicht naar álle werknemers willen blijven tonen?


Schoutens: Ja hoor. Verwijder de rook, niet de rokers!


Forces: Dank je wel voor je tijd, Toine.


(Medilux is bereikbaar op telefoonnr 023 5396179)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH