Literair tijdschrift over Roken

De Tweede Ronde is een literair tijdschrift van grote naam, gevuld met vertaalde wereldliteratuur en light verse. Het tijdschrift werd opgericht door eminente vertalers Peter Verstegen en Marko Fonds.


Dit najaar verschijnt er een themanummer over roken in de literatuur, met onverwachte en prachtige bijdragen uit de wereldliteratuur van Mark Twain tot Sigmund Freud en met bijdragen van de light verse dichters.


Dit nummer gaat vanzelfsprekend naar de abonnees en in de losse verkoop. Omdat het echter een mooie culturele achtergrond van het roken toont, en een ander geluid biedt temidden van de alarmerende verhalen over het roken, willen wij dit themanummer graag onder de aandacht van onze lezers brengen.


Het vorige nummer:De Tweede Ronde presenteert de Chinese lente!

Met trots presenteert uitgeverij Mouria De Tweede Ronde. Op donderdag 23 maart 2006 presenteerde de redactie van dit literiar tijdschrift haar lentenummer.

China is met ruim een miljard inwoners een wereldmacht bij uitstek. Maar de Chinese letteren zijn bij veel lezers tamelijk onbekend terrein. Reden voor de redactie van De Tweede Ronde om samen met gastredacteur Mark Leenhouts het literair talent van China en Taiwan eens nader te onderzoeken. In het Lentenummer 2006 – het eerste dat onder de vlag van uitgeverij Mouria verschijnt – staat de moderne Chinese literatuur centraal. Mark Leenhouts, Silvia Marijnissen, Drs. P. en Carolijn Visser leverden bijdragen voor de bekende rubrieken als Vertaald proza, Vertaald poëzie, Essay, Nederlandse Proza en Nederlandse poëzie. 
 
De redactie bestaat uit Meindert Burger, Wiebe Hogendoorn, Jeroen van Kan, Dorinde van Oort en Peter Verstegen.

Schrijvers als Manon Uphoff, Arnon Grunberg en Rob van der Linden debuteerden in De Tweede Ronde. Auteurs als Ed Leeflang, Jean Pierre Rawie, Henk Romijn Meijer, Frans Pointl en L.H. Wiener werken regelmatig mee.

De Tweede Ronde werd in 1980 opgericht door Peter Verstegen en Marko Fondse en werd vanaf 1981 uitgegeven door de uitgeverijen Bert Bakker en Van Oorschot.De Tweede Ronde werd in 1980 opgericht door Peter Verstegen en Marko Fondse en werd vanaf 1981 uitgegeven door de uitgeverijen Bert Bakker en Van Oorschot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH