‘Kwart bedrijven voert tabakswet niet uit’

Uit een enquête, gehouden door FNV Bondgenoten, komt naar voren dat meer dan een kwart van de bedrijven zich nog niet aan de tabakswet houdt: zeventig procent heeft geen rookvrije werkplek. Zes van de tien bedrijven heeft een rookruimte ingericht.


Verder constateert de FNV dat rokers in bedrijven vaak ongelijk behandeld worden en de organisatie overweegt een rechtszaak tegen bedrijven in te zetten die rokers in de kou laten staan.


Sommige werkgevers laten hun rokende werknemers langer doorwerken om de tijd te compenseren die rokend is doorgebracht. “Dat kan dus niet”, vindt Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bondgenoten.  “Andere mensen morsen werktijd door lang koffie te drinken. Bovendien, rokers zijn ook mensen.”


FNV Bondgenoten overweegt een proefproces aan te spannen tegen bedrijven die rokers langer laten werken.


Vaak is er op papier wel een rookbeleid, maar het blijkt dat er in de praktijk wordt gedoogd. De Voedsel en Waren Autoriteit zou dat moeten controleren, maar dat gebeurt te weinig.


Uit het Utrechts Nieuwsblad:


Uit het gisteren door Bondgenoten gepresenteerde rapport ‘Problemen met de peukenpauze’ blijkt dat vier van de vijf bedrijven hun rookbeleid hebben veranderd vanwege de aangescherpte wetgeving. Maar die aanpassingen zijn niet altijd afdoende. Voor rokers dienen er aparte en goed geventileerde rookruimtes te zijn. De rook mag niet terechtkomen in ventilatiekanalen die in verbinding staan met andere ruimtes in het gebouw. De rookruimtes moeten speciale luchtfilters hebben of een eigen afzuiginstallatie. Volgens Bondgenoten ontbreekt het daaraan nog bij veel bedrijven.LoopafstandOok de roker heeft zo zijn problemen, stelt Bondgenoten vast. Zo blijkt het vinden van een rookruimte in de buurt van de werkplek vaak lastig. De gemiddelde loopafstand naar de dichtstbijzijnde rookruimte is tweeënhalve minuut. Dat is te lang vindt de bond. Bondgenoten stelt dat ergens in Nederland zelfs een looptijd van 14 minuten is gemeten. Bij liefst 40 procent van de bedrijven krijgen rokers te maken met restricties. Bijvoorbeeld dat er niet vaker dan twee rookpauzes per dag mogen worden genomen. Of dat er alleen buiten (in de kou) mag worden gerookt, of in slecht geventileerde ruimtes.


Waarschijnlijk is het percentage bedrijven dat zich niet aan de wet houdt zelfs groter aangezien in enquêtes als deze bijna altijd sprake is van ‘sociaal wenselijke’ antwoorden: bedrijven zullen niet graag toegeven dat ze zich niet aan de wet houden, bang dat ze zijn bezoek te krijgen van de Keuringsdienst van Waren.


Eerder al constateerde Stivoro dat er slechts 300 klachten binnen waren gekomen sinds het begin van de tabakswet. Dit bericht verklaart veel van dit cijfer en geeft ook aan dat het de gemiddelde werknemer een worst zal wezen of hij in de buurt van rokende collega’s vertoeft of niet.


FNV Persbericht
Utrechts Nieuwsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH