Kruisvaart in Brabants Dagblad

Het bezoek aan Oss van aanstaande dinsdag was voor het Brabants Dagblad aanleiding om eens met ons te praten. In het zonnetje werd eergisteren op het voordek uitgebreid gesproken met de verslaggever over de plannen van minister Klink voor een rookvrije horeca.

Daarbij kreeg het BD ook een primeurtje: als de rechtszaak tegen de Engelse minister van Volksgezondheid slaagt, gaan we als rokersorganisaties ook onze eigen minister voor het gerecht slepen.

Het verslag van ons gesprek staat vandaag, mét foto, op de voorpagina van dat blad. Een uitgebreider artikel met achtergronden op pagina 29.

Maessen is pertinent tegen het algehele rookverbod in de horeca dat vanaf volgend jaar juli geldt. “Kleine ondernemers zullen er failliet door gaan. Daarnaast moet het afgelopen zijn met de betutteling. Iedereen weet dat in cafés gerookt wordt.” Maessen werkt samen met de Partij tegen Betutteling voorheen Rokerspartij en de Stichting Rokersbelangen. Zij verzamelen handtekeningen in Nederland tegen het rookverbod. In korte tijd werden er in het noorden van het land 20.000 gezet.
De actie wordt gecoördineerd vanuit Alem, de thuishaven van de actieboot van Maessen. Dinsdag begint het inzamelen in het zuiden. Oss is de eerste plaats die aangedaan wordt. Maessen denkt voor de rechter een goede kans te maken. “In Noorwegen hebben ambtenaren die niet meer in hun dienstwagen mochten roken al een rechtszaak gewonnen. Dat gebeurde op basis van de verklaring van de rechten van de mens. Daar staat in dat mensen niet gediscrimineerd mogen worden. Rokers dus ook niet.”

Rokers naar rechter om rookverbod
Tabak van rookverbod in de horeca
Volkskrant over Kruisvaart
Noors artikel over uitspraak rechter (Engels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH