KRO’s Reporter haalt oude koeien uit de sloot

Vandaag werd in onze brievenbus een e-mail van de KRO gedeponeerd waarin een uitzending wordt aangekondigd op zondag 8 oktober. De inhoud van de reportage wordt ons in de e-mail uitgebreid uit de doeken gedaan en ontlokt ons een zucht: alwéér zo’n reportage waarin de tabaksindustrie de duivel is en de rest van de wereld blank als boter.


Uit irritatie over zoveel naïviteit drukten we op de Reply-toets van ons e-mail programma en schreven:



Antwoord aan KRO


Heeft het zin om deze oude koeien uit de sloot te halen als inmiddels de anti-rokenbeweging zich het gedrag van de tabaksindustrie in het verleden volkomen eigen heeft gemaakt? Bedrog, misleiding en nep-wetenschap (junk science) zijn binnen de anti-rokenbeweging aan de orde van de dag. En de pers stinkt er nog steeds in: zij gelooft nog steeds de beweringen van de anti-rokenbeweging.


Het wordt daarom tijd om een documentaire te maken over de misstanden aan de andere kant: de leugens over de schade van het meeroken, de leugens over het feit dat rookverboden geen economische schade aanrichten en de gemanipuleerde en verdraaide wetenschap die ze de wereld insturen…


Wij zijn als organisatie volledig bereid aan een dergelijke documentaire mee te werken, de documentatie en woordvoerders uit de wetenschap te leveren, e.d.


Zou u ons daarom in contact kunnen brengen met de makers van deze documentaire? We hebben al behoorlijk uitgewerkte scenario’s voor een dergelijke documentaire klaarliggen en hebben veel ingangen bij nationale en internationale wetenschappers die precies kunnen uitleggen wat er allemaal mis is met de anti-rokenwetenschap.


Als voorproefje zou u (of Mevr. Smit) eens de volgende websites kunnen bezoeken:


http://tobaccoanalysis.blogspot.com/


http://www.scientificintegrityinstitute.org/defense.html


Dit werpt een heel ander beeld op de intolerante anti-rokersbeweging. Het zou u dan ook goed staan als KRO om beide zijden van de medaille te laten zien zodat er een evenwichtig beeld van hoor en wederhoor kan ontstaan.


KRO Reporter: Nederland en de strijd om de sigaret


 


KRO Reporter kijkt op zondag 8 oktober terug op een halve eeuw strijd om de sigaret in Nederland. Hoe zorgde de sigarettenindustrie ervoor dat ons land nog lang een walhalla voor de roker bleef? Welke ministers probeerden maatregelen tegen het roken te vertragen? Waarom gaven organisaties als de Hartstichting en het Astmafonds een gewonnen zaak tegen de tabaksfabrikanten in het zicht van de finish alsnog uit handen? En hoe kwam het dat Nederland het langzaamste jongetje van de Europese klas was, en weer dreigt te worden?


 


Nederland is na de Verenigde Staten de grootste tabaksexporteur ter wereld, en de staat verdient per jaar een kleine 2 miljard euro aan accijnzen. De branche weet tot op cruciale momenten haar belangen dermate goed bij overheid en politiek Den Haag te verdedigen dat Nederland steeds achteraan hobbelt als het om het nemen van rookmaatregelen gaat. Zo adviseerde de gezondheidsraad al in 1975 om roken op de werkplek te verbieden, maar duurde het tot 2004 voor de maatregel een feit was.


 


KRO Reporter toont brieven en interne notities waaruit de gespannen relatie blijkt tussen de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken. Verzuchtingen als ‘Economische Zaken zal hier zoals gebruikelijk weer dwars voor gaan liggen’ en ‘leve de ambtelijke samenwerking’ sieren de stukken van volksgezondheidambtenaren. “Ja, dat herken ik helemaal,” zegt oud-minister Els Borst in Reporter, “het ministerie van EZ en de tabaksindustrie opereerden hand in hand! Het heeft tot vertraging geleid.”


 


Ook bevat KRO Reporter beelden uit een documentaire over sigarettenfabrikant Philip Morris die het bedrijf in de jaren zeventig onder dreiging met een schadeclaim uit roulatie wist te halen. Bestuursleden van Philip Morris bagatelliseren daarin de gevaren van roken, en vergelijken het risico van een sigaret met het eten van appelmoes. Philip Morris Benelux reageert nu bij monde van directeur Guust Verpaalen dat “als er over ons bedrijf gesproken wordt vandaag de dag, en dat feitelijk juistheden zijn, dan is het prima dat het vertoond wordt.” En passant merkt hij op dat “van roken toch al lang en breed, zeker wel vijftig jaar, bekend is dat het schadelijk is.” 


 


Programmamaker Margo Smit onderzocht een halve eeuw rookbeleid van de Nederlandse overheid en stuitte op vooral veel weerzin bij betrokkenen om te praten over dit blijkbaar onprettige dossier. Smit: “Met het maken van dit verhaal werd me wel zeer helder hoe ver de bakens inmiddels verzet zijn. Ik vroeg de directeur van Philip Morris of hij zelf rookte. ‘Ja,’ zei hij, ‘helaas. Ik dacht dat ik wel één sigaretje per dag kon roken, maar dat kan ik niet.’ Verslavend? ‘Ja,’zei hij, ‘en nog zeer schadelijk ook.’ Als zelfs de directeur van de grootste sigarettenfabrikant van Nederland zich schaamt dat ie rookt, dan is er – zij het laat – toch wel wat veranderd..”


 


KRO Reporter, zondag 8 oktober, 22.05 uur op Nederland 3. Verdere uitzendingen op 5 november en 3 december.


www.reporter.kro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

  • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
    (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
    Albert Einstein

  • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
    Anonieme arts

  • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
    Sir Richard Doll, 2001

  • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
    Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


  • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
    Mahatma Gandhi

  • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
    Coun. Bill Clement

  • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
    Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

  • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
    Mark Twain

  • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
    Audrey Silk, NYCCLASH