Kritiek op rapport

British American Tobacco verzet zich tegen de conclusies van het Gezondheidsraadrapport. Het rapport deugt niet omdat diverse belangrijke onderzoeken niet zijn meegenomen: men heeft de krenten uit de pap genomen om te bewijzen wat men wílde bewijzen.


Ook bevat het rapport niets nieuws, volgens de tabaksfabrikant.Tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) ontkent dat meeroken tot sterfte leidt.


BAT, producent van tachtig merken sigaretten, bestrijdt de conclusies van de Gezondheidsraad over de risico’s van passief roken. ,,De raad heeft slechts een advies uitgebracht en geen eigen onderzoek gedaan. Recente onderzoeken waaruit blijkt dat meeroken minder schadelijk is, zijn niet meegenomen”, zegt woordvoerder C. van Hasselt van BAT-Nederland.


Fabrikant Philip Morris zegt dat de conclusies van de raad ‘voldoende rechtvaardiging vormen voor maatregelen tegen roken in openbare ruimten’: ,,Het is goed dat mensen zich bewust zijn van de risico’s.” Van Hasselt van BAT: ,,Wij bestrijden niet dat meeroken last of hinder kan bezorgen. Rokers moeten kinderen vrijwaren van contact met tabaksrook. Maar voor ons is niet bewezen dat de aandoeningen waarover de raad spreekt, direct met meeroken zijn verbonden.”


Artikel Trouw


In dezelfde krant beklaagt VI hoofdredacteur Johan Derksen zich over de gigantische hoeveelheid emails die hij krijgt nadat hij sigarenrokend op TV is geweest:


Johan Derksen (54), hoofdredacteur: ,,Ik rook elke week in het tv-programma ‘Voetbal Insite’. Daarover krijg ik steevast 40 tot 100 boze e-mails. Nee, ik rook niet om te provoceren. Ik rook overal: op mijn werk, in de auto, thuis. Altijd sigaren. Mijn schoonfamilie is fel antiroken. Terwijl ze in Rijnmond wonen. Nergens smeriger lucht dan daar. Ze laten hun kinderen daar buiten spelen, maar als ze op bezoek komen, moet ik roken onder de afzuigkap.


Als ik zo’n krantenkop ‘Duizenden doden door meeroken’ zie, denk ik: wat een selectieve verontwaardiging. De helft van de Nederlanders is te zwaar. Die mensen krijgen hoge bloeddruk en suikerziekte. Waarom staan er geen actievoerders bij de McDonald’s ? Ik begin ‘s ochtends met tien kilometer hardlopen en twintig kilometer fietsen, ik ben geheelonthouder. Ik wil alleen mijn sigaartje roken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH