Kinderen vaccineren tegen roken?

In het drie-wekelijkse orgaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (Cicero), dat verspreid wordt onder diverse medische instellingen en artsen, stond deze week een inventarisatie van de meningen over het anti-rook vaccin dat pas werd geannonceerd.


Over het algemeen staat men, met uitzondering van Stivoro, niet te springen om een dergelijk middel toe te passen bij kinderen…


Het kan over een paar jaar: vaccineren tegen nicotine. Inenting tegen cocaïne, ecstasy en wie weet welke andere drugs ligt ook in het verschiet. Mag je minderjarige kinderen op deze manier preventief behandelen tegen verslaving?

Trudy Prins, directeur Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro): Er moet nog een hoop onderzocht worden aan het vaccin tegen nicotine, maar als blijkt dat het veilig is en goed werkt, zouden wij ervoor pleiten om het op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Roken is een enorm gezondheidsprobleem, het is een ziekte die meer slachtoffers eist dan alle aandoeningen waartegen nu gevaccineerd wordt samen. Van de acht kinderen van nu zal er één zijn pensioen niet halen door roken. De helft van de rokers zal daaraan overlijden. Over vaccineren tegen nicotineverslaving kun je diepgaande ethische discussies houden, maar als iets zó schadelijk is, moet je doen wat je kan.


[…]


Ben van der Zeijst, wetenschappelijk directeur van het Nederlands Vaccin Instituut: Het vaccin is niet bedoeld voor kinderen, maar voor mensen die willen stoppen met roken. Het werkt vooral bij gemotiveerde mensen. Zeventig procent van alle rokers wil stoppen en maar een paar procent lukt het. Dat is wat ik desgevraagd tegen de Gezondheidsraad zou zeggen. Ik zie dit vaccin, en ook bijvoorbeeld het vaccin tegen cocaïne, niet zo gauw opgenomen worden in het Rijksvaccinatieprogramma.


Cicero artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH