Jaar begint met dikke laag smog

bron: Rotterdams Dagblad 30/12/2002

In één klap een miljoen kilo fijn stof de lucht in

Door Marcel Potters

De viering van oud en nieuw is een flinke bron van luchtverontreiniging. Het massaal afsteken van vuurwerk zorgt in één klap voor een laag smog, die bestaat uit fijn stof en zware metalen. In korte tijd stijgen de concentraties vervuiling snel, om pas rond twee uur nieuwjaarsochtend weer op de normale waarde te komen.

Rotterdam – Volgens de DCMR Milieudienst Rijnmond is er al op elf uur oudejaarsavond een stijging van de luchtverontreiniging waar te nemen. Daarna is er een korte ‘dip’ voor twaalf uur – het aftellen en de toost – waarna het feest pas echt begint. Als er wind staat, verwaait de vervuiling snel. Maar bij windstilte kan de stofwolk – met daarin onder meer chloor, zwavel, barium en strontium – lang blijven hangen. De giftige zware metalen zorgen voor het kleureffect van vuurwerk.

,,Landelijke cijfers wijzen uit dat er tijdens oud en nieuw een miljoen kilo fijn stof vrijkomt,” zegt beleidsmedewerker lucht ir. S. van den Elshout van de milieudienst. ,,Dat is ongeveer zes procent van de totale jaarlijkse uitstoot van verkeer.”

Naast de vervuiling van de lucht wordt het nieuwjaarsochtend vroeg ook op de grond snel een rotzooi. Directeur publiekszaken A. van Nes van de Roteb verbaast zich daarover niet. ,,Als iemand het normaal vindt om zijn vuilniszak op straat te sodemieteren, waarom zou hij dan wel zijn vuurwerk opruimen?”

Toch hoopt hij dat deze jaarwisseling met name volwassenen het goede voorbeeld geven. ,,Dat er troep wordt gemaakt bij het afsteken van vuurwerk is niet erg. Maar veeg het na afloop even bij elkaar en doe het in een zakje. Die kun je vervolgens kwijt in één van de 80.000 containers die in Rotterdam zijn te vinden. En de gebruikte flessen in de glasbak. Dat zou mooi zijn.”

Op 1 januari om 12.00 uur gaan vierhonderd Roteb-mensen op pad. ,,Niet om schoon te maken, maar om te proberen om zoveel mogelijk vuurwerk van straat te halen. Voor de veiligheid, want kinderen gaan natuurlijk op zoek naar vuurwerk dat nog kan afgaan.”

Sommige burgers nemen het voortouw en vegen hun stoepje schoon, of pakken zelfs een stuk van de straat aan. ,,Zakken met het afval erin kunnen ze op de stoep zetten.”

Krantencontainers zijn al vanaf vandaag dicht, om brandstichting te voorkomen. ,,Maar elk jaar weren worden er 50 à 60 vuilkorven vernield door vuurwerk

[b]PAOST712 meent:[/b] hoeveel NIET rokers doen mee aan deze vervuilende waanzin om de volgende dag weer fijn te gaan schelden op rokers???
Deze vuurwerk rotzooi is natuurlijk minder schadelijk en het vuil op straat zorgt voor werkgelegenheid.
Zo lust ik er nog wel een paar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH