Rooksignalen (Panorama)

Dat stoppen met roken moeilijk is, zeggen ze weleens. Dat stoppers met niks anders meer bezig zijn, zeggen ze weleens. Dat het heel vervelende mensen worden, zeggen ze weleens. Nou, na een maand, een week, zes dagen, negentien uur, veertien minuten en zes seconden zónder (na exact 1749 niet gerookte sigaretten dus!) blijkt dat bij de samensteller van deze rubriek allemaal hartstikke mee te vallen. Deze stukjes gaan dus allemaal níet over roken. Zegt ie.
DE SCORE BIJHOUDEN

Niet dat stoppers de hele dag bezig zijn met hoe lang ze al gestopt zijn (en waarom ook alweer?), maar stel dat u het zich te zijner tijd (ook) héél af en toe misschien eens één enkel keertje afvraagt: geen zorgen! Op www.silkquit.org/meters is een metertje te downloaden, dat op de computer precies bijhoudt hoelang iemand is gestopt, hoeveel sigaretten hij (of zij) niet heeft gerookt, hoeveel langer hij (of zij) dus leeft en hoeveel geld hij (of zij) heeft bespaard door niet meer te roken.

BEROEMDE ROOKDODEN

Dat je van roken langer leeft, heeft u ons niet horen zeggen (wij zouden wel gek zijn, voor we het weten komen we ook in het zwartboek van de CAN!). Dat je er oud mee kunt worden, wel. Op de Amerikaanse lijst van beroemde rookslachtoffers (lees: dooien) troffen we namelijk de volgende heren aan:

 1. Sigmund Freud 83 jaar
 2. Frank Sinatra 82 jaar
 3. Count Basie 79 jaar
 4. Dean Martin 78 jaar
 5. Duke Ellington 75 jaar

Vooralsnog pas voorzien van een tuin op de buik op leeftijden waarvoor wij (momenteel) zouden tekenen…

OORLOG AAN DE PERS

Clean Air Now, ook bekend als de Nederlandse Nietrokersvereniging CAN, verklaart al een aantal jaren de oorlog aan de pers. In de rubriek ft Pluimen en Propaganda krijgt zo ongeveer een die rokend in kranten, bladen en op tv schijnt er ongenadig van langs van CAN-voorzitter Fons Nijpels. En anders de media die dat toelaten wel.

Voorbeelden? Voorbeelden! Over André Hazes: “Hij vraagt om kanker.” Over Barend en Van Dorp, die sigarenroker en kankerpatient Martin van Amerongen interviewden: “Een afzichtelijk beeld van een incestueus interview, want het zijn vriendjes van elkaar.” Over het RTL Nieuws: “Dat moest zonodig het overlijdens-bericht van Guus Hermus verluchtigen met een rookfoto van de man.” Over Jack van Gelder: “Voor presentator Jack van Gelder, waarvan bekend is dat hij commerciële belangen heeft bij de tabaksindustrie staat een asbak klaar.” Over Vrij Nederland: “Dat moest ook zo nodig een rookfoto van een jeugdige Prins Claus opnemen. Geen wonder dat de man zo door kanker en andere kwalen wordt geteisterd.”

(Wegens ruimtegebrek laten we de verwijten in de richting van Theo van Gogh en Johan Derksen achterwege, red.)

HET KAN NOG ERGER…

Wij Nederlanders vinden weleens dat ze in Amerika doorslaan. Wat te denken van Nicotine Anonymous, een club die net als de Anonieme Alcoholisten (AA) tracht de wereld te verbeteren, te beginnen bij de peuk. Die hebben dus écht (u kunt het controleren op http://nicotine-anonymous.org!) de regels van de AA overgenomen. Dus wat moeten rokers zeggen die via nicotine Anonymous willen stoppen of zijn gestopt met roken? Dingen als “Wij erkenden dat wij machteloos stonden tegenover de nicotine en dat ons leven stuurloos was geworden” en “Wij besloten onze wil en ons leven over te geven in de hoede van God, zoals ieder van ons Hem persoonlijk aanvaardt” en “Wij bekenden tegenover God, tegenover ons zelf en tegenover een ander mens de juiste aard van onze misstappen”.

En dan denk je toch, als rechtgeaarde Hollandse stopper: krijg nou borsten (tieten is te plat, red.)! We wilden gewoon de longen redden, verder niks!

WAT GEBEURT ER ALS JE STOPT?

Bloeddruk, hartslag en temperatuur van handen en voeten worden weer normaal (binnen twintig minuten), zuurstof- en kooldioxide-gehalte in het bloed worden weer normaal (binnen acht uur), de kans op een hartaanval begint af te nemen (binnen een dag), reuk en smaak verbeteren en de zenuwuiteinden beginnen weer te groeien (binnen twee dagen), bloedsomloop en ademhaling verbeteren en lopen wordt gemakkelijker (na twee weken tot drie maanden), hoesten en kortademigheid nemen af, energie neemt toe (na een tot negen maanden), de kans op een hartaanval is de helft van een jaar eerder (na een jaar), de kans op kanker aan longen, mond, keel en slokdarm is de helft van iemand die een pakje per dag rookt (na vijf jaar), de kans om te overlijden aan longkanker is net zo groot/klein als die van een niet-roker (na tien jaar), de kans op een hartkwaal is niet groter dan bij iemand die nooit heeft gerookt (na vijftien jaar).

AFKICKEN? AFKICKEN!

Hoewel rokers zichzelf niet zo zien als alcohol- en drugsverslaafden (ooit een rookverslaafde in een doos zien slapen?), zijn ze er volgens de wetenschappelijke normen (voor de kenners: DSM IV) wel degelijk mee vergelijkbaar. En daar horen ontwenningsverschijnselen bij.

Dit zijn de meest voorkomende: slapeloosheid, frustratie, gespannenheid, lagere hartslag, sombere stemming, prikkelbaarheid, boosheid, concentratieproblemen, buikpijn, hoofdpijn, hoestaanvallen, nachtmerries en toegenomen eetlust.

DE VOORDELEN VAN ROKEN

Zoals de CAN (en Defacto en al die andere instellingen) maar wat graag vertellen hoe slecht roken is (en in sommige gevallen: hoe van God los de roker), zijn er ook instellingen die vertellen dat roken helemaal zo’n kwaad niet kan. We noemen een Stichting Rokersbelangen (www.rokersbelangen.nl) en Forces Nederland (www.forces-nl.org).

Zij proberen tegenwicht te bieden aan de in hun ogen af en toe militante geluiden van vooral de CAN. Zo verspreiden ze met graagte rapporten waaruit zou blijken dat roken ook goed voor de volksgezondheid kan zijn. Zo zou het Parkinson kunnen uitstellen. En die ziekte waarbij je dingen vergeet en op het Iaatst helemaal niks meer weet, maar omdat we zelf een maand, een week, zes dagen, negentien uur, veertien minuten en zes seconden geleden gestopt zijn, zijn we de naam van die ziekte helaas eh… vergeten.

DE MISDAADCIJFERS

Ter voorkoming van misverstanden de ‘misdaadcijfers’, zoals Defacto, de voormalige Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), die heeft verstrekt:

 • 37,2 procent van de mannen rookt, 30,6 procent van de vrouwen (totaal 33,9 procent)
 • 17,8 procent van de mannen is ex-roker, 13,9 procent van de vrouwen (totaal 15,8 procent)
 • de welstandsklasse met de meeste ex-rokers (18 procent) is de Iaagste, A
 • de welstandsklassen met de meeste rokers (37 en 36 procent) zijn de hoogste,C en D
 • hoe lager de welstandsklasse, hoe groter de wens om te stoppen met roken(14 procent in klasse A, 8 procent in klasse D wil binnen een halfjaar stoppen)
 • mannen roken gemiddeld 14,8 sigaretten per dag, vrouwen 13,9 (totaal 14,4 stuks)
 • geld speelde bij 9,6 procent van de exrokers een rol als reden om te stoppen (gezondheid bij 71,5 procent)
Deze rubriek werd niet gesponsord, de samensteller had wegens slapeloosheid, gespannenheid, sombere stemming, prikkelbaarheid, boosheid, concentratie-problemen, buikpijn, hoofdpijn. hoestaanvallen, nachtmerries en toegenomen eetlust wel wat beters te doen dan originele ideetjes bij de afgelopen week te verzinnen.

Bron: Panorama, 7 november 2001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH