Iers rookverbod is een ramp

Vijf jaar geleden, in 2004, werd in Ierland als eerste land in Europa een rookverbod in de horeca ingevoerd. Ierland werd in veel Europese landen gebruikt als voorbeeld dat een rookverbod succesvol is in de strijd tegen tabaksgebruik.


In de afgelopen maand verschenen een aantal rapporten over Ierland die laten zien dat het rookverbod een ramp is geweest voor de pub sector en de voorspelde resultaten (sterke afname van het aantal rokers) alles behalve heeft waargemaakt.


Uit onverwachte hoek, een Europese anti-roken campagne met de naam “HELP”, werd gerapporteerd dat het aantal rokers in Ierland in de laatste 11 jaar nog nooit zo hoog is geweest: het percentage rokers is inmiddels opgelopen tot 33% terwijl, als de trend had doorgezet die er al was vóór het rookverbod, dat percentage nu 22% zou zijn geweest. En de toename is er vooral in de leeftijdsgroep van 16 jaar tot 30 jaar, uitgerekend de doelgroep die ontmoedigd zou moeten worden door al deze maatregelen.


De Ierse organisatie Drinks Industry Group of Ireland (DIGI) meldde recent dat maar liefst 1500 pubs, hotels en restaurants het loodje hebben gelegd sinds de invoering van het rookverbod. Dat is een kwart van het totaal aantal horeca-bedrijven van vóór het rookverbod. Eenderde van de resterende pubs verwacht de komende tijd het hoofd niet meer boven water te kunnen houden.


Het Ierse Central Statistics Office meldt dat de omzetten van de horeca-sector het laatste jaar met gemiddeld 13% zijn gedaald, ondanks allerhande nieuwe initiatieven om bezoekers te trekken. Volgens de Vintners Federation of Ireland zijn er 4800 banen verloren gegaan in het afgelopen jaar, gemiddeld 1 baan per pub. Een makelaarsorganisatie in Ierland rapporteert dat de gemiddelde marktwaarde van pubs in deze tijd met 40% is gedaald.


In alle gevallen wordt het rookverbod gezien als een van de hoofdoorzaken.


Maar nog erger: de smokkel van sigaretten heeft, door de torenhoge prijzen van tabaksproducten (met name door accijns), ongekende hoogtes bereikt. En deze gesmokkelde sigaretten zijn pas echt een gevaar voor de volksgezondheid omdat ze van inferieure kwaliteit zijn.


Hét grote voorbeeldland voor Europese regeringen om rookverboden in te voeren laat zien dat dit soort verbodspolitiek gewoon niet werkt en eerder tegengestelde effecten oplevert dan die waarvoor deze maatregelen bedoeld zijn. Het wordt tijd voor een pas op de plaats en evalueren of al deze ingrijpende en schadeveroorzakende maatregelen wel bereiken waarvoor ze bedoeld waren!


Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH