Horeca Nederland boos op uitzondering feesttenten

Horeca Nederland (KHN) heeft in een persbericht laten weten boos te zijn op de uitzondering die minister Klink op het rookverbod maakt voor feesttenten. De minister noemt deze uitzondering in de op 23 mei verschenen ‘Handleiding invoering rookvrije horeca, sport en kunst-cultuur‘.

Typisch is, dat in deze reactie van KHN ook verwezen wordt naar de opstelling van de minister ten opzichte van de kleine café’s. Maar wat heeft KHN er zélf aan gedaan om schade aan deze sector te voorkomen?

Persbericht 28 mei 2008
Koninklijk Horeca Nederland ontstemd over uiting in Handleiding

Rookbeleid feesttenten leidt tot oneerlijke concurrentie

Woerden, 28 mei 2008 – Koninklijk Horeca Nederland is verbaasd dat volgens de Handleiding Rookvrije Horeca in tenten van evenementen of festivals gewoon gerookt mag worden. Dit is onbegrijpelijk omdat minister Klink het rookverbod zo belangrijk vindt dat hij zelfs kleine bedrijven zonder personeel rookvrij maakt. Maar tenten die toch al onder een licht regime van allerlei wet- en regelgeving vallen, biedt hij ruimte om stug door te roken.

Koninklijk Horeca Nederland gaat er vanuit dat tenten niet aan de eisen zullen voldoen. Er mag alleen gerookt worden als deze tenten aan één zijde volledig open zijn en dus ook niet gedeeltelijk worden afgeschermd. Directeur Koninklijk Horeca Nederland Jeu Claes: “Feesttenten voldoen niet aan die eis. Wat mij ook enorm verbaast, is dat minister Klink tijdens het laatste debat hierover in de Tweede Kamer nog aangaf dat er in tenten niet gerookt mocht worden. Lastig, een minister die A zegt maar B doet.”

Koninklijk Horeca Nederland verzet zich tegen de wildgroei van dorps- en tentfeesten. Vooral in de maanden april t/m oktober organiseert bijna iedere gemeente dit soort feesten. Niet alleen meer op zaterdagavond, maar steeds meer beginnen die feesten op dinsdag en gaan tot en met zondag door. Steeds meer komen mensen uit de hele regio op dit soort feesten af. Vooral discotheekhouders merken dat, ook als zo’n tentfeest 40 kilometer verderop wordt gehouden. “Wij vinden dat oneerlijk. Tentfeesten hebben allerlei voordelen die voor een reguliere horecaondernemer niet te realiseren zijn. Denk maar aan spelregels rond Drank- en Horecawet, geluidsregels, het gebruik kunnen maken van vrijwilligers, etc., aldus Jeu Claes. Als daar ook nog eens bijkomt dat op evenementen in tenten wel gerookt mag worden en in de horeca niet, dan ontstaat een situatie die wij niet accepteren. Wij zullen ons hier tegen verzetten.”.

Persbericht

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH