Handtekeningen nu bij Tweede Kamer

Vanmiddag om 1:15 werden de nu tot 98.000 handtekeningen gegroeide lijsten aan de leden van de Commissie voor VWS van de Tweede Kamer aangeboden. De aanbieding ging gepaard met twee toespraken door de vertegenwoordigers van de Partij tegen Betutteling en van Forces Nederland.


De indrukwekkende lijsten werden uitgerold in de hal van de Tweede Kamer en trokken erg de aandacht van passerende parlementsleden en bezoekers. Ook de commissieleden waren erg onder de indruk van de presentatie: nooit eerder hadden ze handtekeningen op deze indrukwekkende manier aangeboden gekregen.


A.s. donderdag, om 12:15, vergadert de Tweede Kamer over de voorstellen. Dan zullen spijkers met koppen geslagen gaan worden. Edith Schippers van de VVD zal in ieder geval een aantal moties indienen tegen de voorstellen. We zijn benieuwd hoe de andere fracties daarop zullen stemmen.


De vergadering zal integraal uitgezonden worden via internet, op de site van de Tweede Kamer. (En via internet kun je de vergadering tenminste rokend volgen!)


Toespraak Forces Nederland


Geachte kamerleden,


Het handtekeningentapijtHetgeen u hier uitgespreid ziet is het werk van slechts een viertal personen.


Met de enthousiaste steun van honderden tabakszaken, caféeigenaren en verontruste burgers in het hele land werden in vier maanden tijd zo goed als 100.000 handtekeningen tegen het rookverbod bijeen gebracht. Dat gebeurde gedeeltelijk via internet, fiets en telefonisch contact maar ook doordat een opvallend actieschip van noord naar zuid en van oost naar west door Nederland is gevaren, onderweg tientallen steden aandoend waar de bemanning in horecazaken de lijsten uitdeelde. Ze werden daarbij met open armen ontvangen: eindelijk durfde iemand actie te ondernemen tegen het rookverbod.


Commissieleden bestuderen de lijstenDe ervaring van de bemanning is duidelijk: we zijn geen anti-roker tegengekomen en hebben alleen weerstand en onbegrip voor dit betuttelende rookverbod ontmoet.


Hoe heeft het zover kunnen komen? Wij weten het wel. De eenzijdige propaganda door de zwaar gesubsidieerde anti-rokenlobby, die kind aan huis is bij het ministerie van VWS,  had geen tegenpool meer nadat haar natuurlijke tegenstander, de tabaksindustrie, het zwijgen was opgelegd. De enige overgebleven tegenstanders die tegengas zouden kunnen geven (de rokersorganisaties) werden genegeerd tijdens de voorbereidingen van deze wet.


Hierdoor is de nieuwe tabakswet gebaseerd op drijfzand en propaganda en niet op een weloverwogen afweging van belangen. Drijfzand en propaganda, omdat de anti-rokenlobby overmoedig begint te worden en zich niets meer gelegen laat liggen aan een goede wetenschappelijke onderbouwing van haar claims.


Dr. Michael Siegel van de Universiteit van Boston toont dit al jaren aan. Deze expert in meeroken-onderzoek maakte 21 jaar deel uit van de anti-rokenlobby. Zijn werk werd de hemel ingeprezen totdat hij in zijn weblog kritische en gefundeerde kanttekeningen begon te plaatsen bij de claims van de anti-rokenlobby. Vanaf dat moment werd hij uit de beweging uitgekotst. Hij werd uit mailing lijsten verbannen en beschuldigd van samenwerking met de tabaksindustrie.
Op zijn weblog laat hij met wetenschappelijke nauwkeurigheid zien hoe de anti-rokenlobby de media, en daardoor het het publiek, maar ook de politiek misleidt.


Recente voorbeelden daarvan zijn de onderzoeken over de afnemende aantallen opnames voor hartaanvallen in ziekenhuizen na een rookverbod. Het onderzoek in Piedmont in Italië, waaraan door Mevr. Wiegman van de ChristenUnie werd gerefereerd tijdens uw vergadering op 10 oktober, is daar een voorbeeld van.


Twee weken geleden verschenen in de pers de resultaten van een onderzoek over eenzelfde effect van de invoering van het rookverbod in New York. Maar liefst 8% minder opnames voor hartaanvallen sinds het rookverbod werd ingevoerd, was de claim. Dr. Siegel toont op zijn weblog echter aan dat staten zonder rookverbod, zoals Nebraska en South-Carolina, veel betere cijfers laten zien dan New York: 25,2%, respectievelijk 12,5% minder opnames. Moeten we nu concluderen dat de AFWEZIGHEID van een rookverbod goed is voor de VERMINDERING van het aantal hartaanvallen, vraagt Dr. Siegel zich af.


De wetenschappelijke methode wordt door de anti-rokenlobby de laatste jaren keer op keer weer met voeten getreden. Eerst worden de conclusies van een onderzoek geformuleerd en daarna wordt gezocht naar gegevens die die conclusie kunnen staven. De wetenschappelijke methode van waarheidsvinding is precies omgekeerd.


Kees Uitenbroek geinterviewd door de WereldomroepZelfs een Nederlandse expert als Paul van der Spiegel en de auteurs van een recent artikel over rookverboden en meeroken in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Peters en Hassink) moesten recent aan de wetenschapsjournalist Marcel Crok toegeven dat zij niet op de hoogte waren van de fundamentele kritiek op dit soort onderzoeken.


Beste commissieleden,


4 mensen zijn in staat geweest in 4 maanden tijd 100.000 handtekeningen te verzamelen. Dat kan alleen maar als er een erg groot draagvlak in de bevolking is en mensen sterk gemotiveerd zijn om mee te werken. Als wij de financiële mogelijkheden hadden gehad van de anti-rokenlobby hadden we met gemak het 10-voudige opgehaald.


En alstublieft, open uw ogen en probeer weer eens objectiviteit te bereiken en niet achter lobby’s aan te hobbelen, die zo hun eigen belangen hebben.


En tot slot: hou ook eens rekening met de kleine café’s zonder werknemers die zich niet kunnen veroorloven een riante roken-ruimte te creëren. Die zijn in de huidige opzet het kind van de rekening. Zij zullen hieraan kapotgaan. Er is zo geen ‘gelijk speelveld’.


Netherlands slow to ban smoking (Wereldomroep)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH