Gerookte Zalm

Blijkbaar heeft Minister Zalm het ventilatie-rapport, dat enige tijd geleden op verzoek van de Tweede Kamer werd geschreven, goed gelezen. In een interview gisteravond met Karel de Graaf in 2 Vandaag gaf de Minister van Financiën onomwonden toe dat hij op zijn werkplek nog rookt omdat er voldoende apparatuur in zijn kamer aanwezig is om de overlast teniet te doen.


Kortom, ventilatie als oplossing voor het roken op de werkplek. Wij geven de minister groot gelijk en eisen bij deze van Minister Hoogervorst van VWS om Zalm in deze conclusie te volgen en de rookpolitie terug te sturen naar haar hok.


Minister Zalm werd over de spagaat die de overheid maakt als het om roken gaat, stevig onder vuur genomen door Karel de Graaf. Enerzijds wil Hoogervorst blijkens zijn commentaar in de miljoenennota de rokers ‘bevoogdend’ tegemoet treden, anderzijds vangt de Minister van Financiën 2,3 miljard Euro per jaar van de rokers. Dat gaat niet samen volgens de Graaf.


Zalm weet het, met de soms onnavolgbare logica die politici eigen is, goed te praten: de hogere belasting is er om rokers te ontmoedigen en niet zozeer om de schatkist te spekken. De Graaf concludeert terecht dat hier sprake is van een cirkelredenering maar gaat helaas niet in op de negatieve effecten die resulteren uit accijnsverhogingen op tabak: verhoogde smokkel, c.q. misdaad, grijze import van tabaksproducten (en daardoor belastinginkomstenverlies) en toename van het aantal zwaarlijvigen (obesen) als er veel mensen stoppen met roken.


Video fragment (Windows Media Player 9.0 of hoger)
Discussie op Forces forum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH