Geloof houden…

Gelukkig zijn er nog steeds mensen die geloof houden in de roker als goed medemens. Binnen een maand tijd werden wij opmerkzaam gemaakt op twee initiatieven op het koppelvlak van roken en geloof: De Heilige Kerk van Luciferra en de Rokerskerk.


Bij Forces Nederland, dat opereert vanuit de middeleeuwse vrijstad Culemborg, levert dat associaties op met de tijd dat deze stad in Rivierenland een uitwijkplaats was voor vervolgde gelovigen van allerhande signatuur. Was je eenmaal binnen de muren van de stad, dan moest je van goede huize komen wilde je zo iemand er uit halen. In de stad verrezen dan ook kerken van de meest uiteenlopende soorten godsdiensten, van katholieke kerken, via hervormde splinterkerken tot joodse synagogen. Deze import van een diversiteit aan vervolgde, vaak intelligente, zelf-denkende mensen, maakte van de stad aan de Lek een bloeiende samenleving. Vanuit de stad werd zelfs Zuid-Afrika gesticht, een feit dat via de naamgeving van diverse straten, nog dagelijks te zien is.


Graaf Egbert muuschildering, Culemborg

Maar Culemborg was in de 19e en 20e eeuw ook een centrum voor de tabaksindustrie. Ook dat is te zien aan de naamgeving van diverse straten: de Tabaksstraat en de Coronastraat zijn daar de meest duidelijke representanten van. De onlangs opgeknapte muurschildering van Graaf Egbert sigaren, een van de enige nog toegelaten vormen van tabaksreclame in Nederland, is een voorbeeld van het roemrijke verleden van de stad op tabaksgebied.


Het lijkt er dus op dat we tegenwoordig hard op weg zijn terug te vallen naar de middeleeuwen. Wij zien al binnen tien jaar hier in de stad de eerste, nu verlaten, kerken in bezit genomen worden door tabakskerken.


Omdat de Nederlandse grondwet religies beschermt, is dit misschien niet eens zo’n gek idee. In de kerken zou volop gepaft mogen worden onder het genot van een gezond biertje of glaasje wijn. Ongelovigen zouden geweerd kunnen worden bij de wallen van de stad die, voorzien van schietgaten, alle mogelijkheden bieden om de aanvallende meutes van CAN-aanhangers of ambtenaren van VWS of EU met gerichte brandende sigarettenpeuken op gepaste afstand te houden. Via het leggen van rookgordijnen kunnen de anti-rokers dan gevrijwaard worden van een blik op de tabaksrituelen zoals die in de stad aan de gang zijn. Ze hoeven zich dan niet meer te ergeren aan het feit dat er mensen zijn die nog echt kunnen genieten.


Verdedigingswal CulemborgTwee keer per jaar zouden er grote feesten gehouden kunnen worden waar sympathiserende groepen uit de rest van Nederland even hun reserves terzijde kunnen leggen en een dag gewoon uit de bol kunnen gaan en alles doen wat God en Hoogervorst verboden hebben. Op de markt zouden bezoekers getuige kunnen zijn van het aan de kaak stellen van hun onderdrukkers (die middeleeuwse ‘kaak’ – een paar stalen beugels met sokkels waarop in de middeleeuwen misdadigers werden geplaatst die vervolgens met rotte eieren en tomaten konden worden bekogeld – is er nog steeds aan de gevel van het oude stadhuis) en daar ook actief aan meewerken. Rotte eieren en tomaten (er is een SP-afdeling in de stad) worden gratis ter beschikking gesteld. Ook de Rivierenlandse gewoonte om met bier te smijten kan dan wat meer gericht worden beoefend.


Een vrijstad voor rokers… Wie doet er mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH