Forces dient klacht in tegen Stivoro reclame

Forces Nederland heeft bij het Centrum voor Ethiek en Gezondheid een klacht ingediend tegen de ‘rookvrije werkplek’-campagne die Stivoro heeft opgezet in opdracht van het Ministerie van VWS.


De Postbus 51 spot, die laat zien hoe een spiraal van rook zich als een strop om de hals van een collega sluit, wordt frequent uitgezonden rond prime-time.Via deze weg willen wij, als organisatie die zich inzet tegen de alsmaar meer privacy-bedreigende activiteiten van de volksgezondheidsindustrie, een klacht indienen tegen de activiteiten van het Ministerie van VWS en Stivoro.


Onze klacht spitst zich met name toe op de ‘rookvrije werkplek’-campagne die op dit moment via een Postbus 51 spot, in opdracht van het Ministerie van VWS en bedacht door Stivoro, wordt gevoerd in de Nederlandse media.


In de spot, veelal uitgezonden in prime-time, wordt de indruk gewekt dat 5 miljoen rokende Nederlanders schuldig zijn aan de dood van de rest van de niet-rokende bevolking.


Gezien het feit dat de regering recent advies heeft gevraagd aan de Gezondheidsraad over de schadelijkheid van passief roken, moeten we er van uitgaan dat er nog steeds onvoldoende zekerheid bestaat over een causale relatie tussen roken en ziekten bij omstanders. Ook als de grote hoeveelheid onderzoeken op dit gebied wordt geanalyseerd blijkt dat er van de 177 bekende onderzoeken, slechts zes een duidelijk verband konden aantonen (http://wp.forces-nl.org/modules.php?name=News&file=article&sid=404) en nog alleen bij langdurige, intensieve blootstelling.


Ter vergelijking: 10 onderzoeken toonden zelfs een positief effect van roken op de omstanders aan. Maar het overgrote deel van de onderzoeken (144) heeft GEEN ENKEL EFFECT kunnen aantonen.


Een recent, grootschalig, 40-jarig onderzoek, voor het overgrote deel gesubsidieerd door de American Cancer Society en van (belasting)geld dat voor tabaksbestrijding bedoeld was, toonde dat ook nog eens duidelijk aan.


Wij protesteren krachtig tegen deze spot omdat deze duidelijk van de overheid komt en daarmee de indruk gewekt wordt 100% waar te zijn. Bij commerciële reclame weet men dat er ‘gejokt’ wordt, maar bij Postbus 51 spots wordt door kijkers uitgegaan van een hoog waarheidsgehalte.


Gezien het feit dat de onderliggende bewijsvoering op zijn minst gezegd zwak kan worden genoemd, zijn verwachtingen van de toeschouwer en de propagandistische aard van de boodschap niet met elkaar in overeenstemming.


Deze campagne is een zoveelste bewijs van het feit dat men het in de volksgezondheidssector zo nauw niet neemt met de (wetenschappelijk verifieerbare) waarheid. Wij vinden dit een groot ethisch probleem worden en vragen u stappen te ondernemen richting Ministerie van VWS om deze misleidende mediacampagne te beëindigen.


Met vriendelijke groet,


Forces Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH