Europese Commissie wil totaal rookverbod

In een rapport dat vandaag is verschenen pleit de Europese Commissie voor een totaal rookverbod in de horeca voor de gehele EU. De commissie wil nog niet zo ver gaan om het aan alle landen verplicht op te leggen maar wil de komende maanden wel graag met de lidstaten daarover overleggen.


Eurocommissaris Kyprianou komt, zoals gewoonlijk bij dit soort aankondigingen, weer met de bekende misleidende nep-statistieken die moeten aantonen hoeveel doden er wel niet door roken en meeroken vallen (zie ook artikel van gisteren). Ondanks dat de meeste onderzoeken dit tegenspreken, beweert hij zelfs dat rokers de staat veel geld kosten. Nee, rookverboden kosten pas geld!


Uiteraard zal de pers deze uitspraken weer volop en kritiekloos napapegaaien…


Volgens Kyprianou moet het nieuwe beleid leiden tot minder rokers en moeten ‘meerokers’ beter worden beschermd. ,,Het is een feit: passief meeroken is dodelijk. Meer dan 80.000 doden per jaar in de EU.” Van de rokers zelf sterven er als gevolg van het roken elk jaar 650.000.

De Nederlandse antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) ziet in het pleidooi van de eurocommissaris een belangrijk signaal aan het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie om een rookverbod door te voeren in horecagelegenheden. ,,Nederland kan nu niet meer achterblijven” zei woordvoerder Willem van den Oetelaar dinsdag.

Ook de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) pleit voor een rookverbod. En dan niet zoals in België waar roken restaurants verboden is maar in cafés niet. ,,Dat leidt tot oneerlijke concurrentie. Stel voor iedereen dezelfde regels”, aldus directeur Lies van Gennip van Stivoro.

De verwachting is overigens dat het nieuwe kabinet met een rookverbod voor de horeca op de proppen komt. ChristenUnie is er voor. De PvdA verklaarde zich vorig jaar zomer voorstander, en naar verluidt zou het CDA nu ook voor zijn.

Eurocommissaris Kyprianou wees er op dat roken de gemeenschap veel geld kost. De kosten voor gezondheidszorg zijn enorm, zieke rokers kunnen niet werken en moeten leven van een uitkering. Ook is het leed van roken oneerlijk verdeeld, de armere bevolkingsgroepen roken meer en worden dus zwaarder getroffen. De totale jaarlijkse kosten in de EU liggen tussen de 98 en 130 miljard euro. Dat is tussen de 1 en 1,4 procent van het opgetelde bruto binnenlands product.

In een enquête van de Europese Commissie in 2006 zei 80 procent van de ondervraagden voor een rookverbod te zijn in openbare ruimtes. Een meerderheid wil roken ook uit cafés en restaurants verbannen, maar de meningen verschillen sterk tussen de EU-landen. Nederlanders behoren bij de felste tegenstanders van een verbod op roken in cafés. Het aantal rokers in de Europese Unie is de laatste drie jaar sterk gedaald. In 2002 rookte nog 40 procent van de inwoners, in 2006 was dat gedaald tot 33 procent.


Bron: zibb.nl
Artikel Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH