Europees parlement wil geen horecarookverbod

Eindelijk eens goed nieuws uit het Europese Parlement: zeer tegen de wil van de Europese Commissaris voor Volksgezondheid in heeft het EP een voorstel van de Nederlandse VVD’er Toine Manders goedgekeurd om een verplicht rookverbod voor de horeca te schrappen uit het Europese Milieu en Gezondheid Actieplan 2004 – 2010.


Met de aanname van dit amendement wordt gekozen voor de Nederlandse aanpak van zelfregulering waarin geventileerde zones in de horeca als opties overblijven.


Waarnemers spreken van een trendbreuk..


 

23 feb 2005 – Manders: “Europees Parlement wil roken in horeca toestaan”


Op voorstel van Toine Manders (VVD Eurofractie) heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd met soepeler regels voor roken in horeca

 

Het Europees Parlement heeft zich op 23 februari in ruime meerderheid uitgesproken vóór roken in de horeca mits dit plaatsvindt in afgescheiden ruimtes. Toine Manders had hier in een amendement, namens de liberale fractie, om gevraagd. Dit druist in tegen de beleidsvoornemens van de Europese Commissie om het roken in de horeca totaal te verbieden en kan daarom een trendbreuk genoemd worden.

Tijdens de behandeling van het Milieu en Gezondheid Actieplan 2004 – 2010 heeft het Parlement vanmiddag een amendement van de liberale fractie aangenomen waarin het voor horecaondernemers wordt toegestaan om gescheiden zones voor rokers in te stellen die voorzien zijn van adequate ventilatie.

“Met dit amendement roept het Europees Parlement de Commissie op om ruimte open te laten voor initiatieven uit de markt die tegemoet komen aan het probleem van roken in de horeca. Moderne ventilatietechnieken maken het mogelijk om de kwaliteit van de lucht binnen naar een hoger niveau te tillen dan zelfs de buitenlucht. Door van bovenaf het roken te verbieden haal je dit soort innovatieve acties uit de markt en daarmee een stuk dynamiek uit de economie. Bovendien worden ondernemers én consumenten zo beperkt in hun keuzevrijheid”, aldus initiatiefnemer Manders.

Het amendement is tegen het zere been van eurocommissaris Kyprianou, denkt Manders: “Als het aan hem ligt, wordt het roken in de hele Europese horeca aan banden gelegd”. De stellingname van het Parlement is daarentegen volgens Manders “een Europees steuntje in de rug van Minister Hoogervorst” die door een convenant te sluiten met de horeca al eerder zelfregulering verkoos boven harde wetgeving.


Bron: VVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH