EU wil hoesjes verbieden

Propaganda maken tegen tabak is inmiddels volop geaccepteerd. Of het nu waarheden zijn, halve waarheden of regelrechte leugens, het doel heiligt de middelen in anti-rokenland.


Maar als roker heb je in ieder geval nog het recht je tegen al die (mis)informatie te beschermen, zou je denken.


Nee, niet als het aan de Europese Unie ligt. Wanneer lidstaten vanaf oktober dit jaar de optie krijgen om EU-goedgekeurde plaatjes op de pakjes te laten afdrukken dan is het verboden de weerzinwekkende foto’s af te dekken, zegt de EU in haar laatste richtlijn daarover… 


Artikel 5
Visuele integriteit van de gecombineerde waarschuwingen 1. De gecombineerde waarschuwingen:

  1. worden zodanig afgedrukt dat ze niet verwijderd kunnen worden, zijn onuitwisbaar en worden op geen enkele wijze afgedekt of onderbroken door andere tekst of afbeeldingen of door het openen van de verpakking. Het is niet toegestaan de gecombineerde waarschuwingen over de belastingzegels of de prijsstickers van verpakkingseenheden heen af te drukken;
  2. worden zodanig aangebracht dat geen van de tekst- of visuele elementen van de gecombineerde waarschuwingen worden beschadigd bij het openen van de verpakking.

 2. Indien lidstaten besluiten om het gebruik van gecombineerde waarschuwingen op verpakkingseenheden van tabaksproducten verplicht te stellen, stellen zij de noodzakelijke voorschriften vast om te voorkomen dat het gebruik van enig type van wikkel, banderol, zakje, omslag, doos of enig ander verpakkingselement de gecombineerde waarschuwingen of enig element daarvan geheel of gedeeltelijk afdekt of doorkruist.
 3. Belastingzegels of prijsstickers dienen zodanig aangebracht te worden dat zij de gecombineerde waarschuwingen, of enig element daarvan, niet geheel of gedeeltelijk afdekken of doorkruisen.
 4. De verwijzingen of andere elementen als bedoeld in artikel 4, lid 5, mogen de zichtbaarheid van de gecombineerde waarschuwingen niet nadelig beïnvloeden.

Als het inderdaad zó is dat het rokers verboden wordt om de plaatjes af te dekken, dan wordt er een nieuwe grens overschreden in de strijd tegen tabak. Een grens die we eigenlijk nog niet eerder in de moderne geschiedenis zijn tegengekomen: het strafbaar maken van het niet lezen van staatspropaganda…


Maar het is eigenlijk nóg erger: in essentie wordt het zo dat de staat bepaalt hóe we onze persoonlijke bezittingen moeten gaan gebruiken.


Dus straks mogen we de TV niet meer uitzetten wanneer er een spot van Stivoro op is. Of wanneer een boodschap met een waarschuwing voor zwaarlijvigheid wordt uitgezonden.


Straks moeten we sommige dingen die we in bezit hebben gaan vernietigen en andere zaken aanschaffen. De gezondheidspolitie zal ons gaan controleren en honderden of duizenden euro’s boete opleggen als we niet helpen de gezondheidsstatistieken van ons land te verbeteren..


En dat allemaal in naam van de grote god die Gezondheid heet?


Big Brother is coming… En veel eerder dan we gedacht hadden…


EU richtlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH