Erasmus rapport volgt Amerikaanse aanpak

Nee, het rapport van de Erasmus universiteit dat van het weekend breeduit de pers haalde is ook Forces niet ontgaan.. Maar wij bestuderen liever eerst de gepubliceerde materie en de uitgangspunten van zo’n rapport dan, net als de pers, de persverklaringen van de gezondheidsindustrie klakkeloos over te nemen.

Hier nu, wat later dan, onze reactie…

Al enkele jaren lang is op deze site te lezen hoe de aantallen ‘rokersdoden’ in de VS worden vastgesteld. Het gebeurt daar via een computermodel met de naam SAMMEC, dat door epidemiologen en andere wetenschappers uit de gezondheidsindustrie, gevoerd wordt met gegevens. De uitkomsten van de analyses en voorspellingen uit dat computermodel zijn dus niets meer dan aannames van de wetenschappers. Een kleine wijziging in een parameter kan een wereldwijde epidemie creëren.

Dit programma moet bij de Erasmus wetenschappers bekend zijn. Ook de tot nu toe gehanteerde cijfers voor aantallen ‘rokersdoden’ in Nederland waren niet meer dan een extrapolatie van de door het Amerikaanse model uitgespuugde aantallen.

En nu hebben we dus ook ons geheel eigen Nederlandse model in de computer zitten. En de cijfers zullen dan wel weer beter zijn… Of niet?

Op onze site staat ook al lang een document met daarin een overzicht van de zogenaamde rokersziektes. Door wetenschappers in de VS werd het verband van die verschillende ziektes met roken beoordeeld. Uit dat literatuuronderzoek oordelen de wetenschappers dat van veel ziektes niet duidelijk is aangetoond dat ze een gevolg van roken zijn. Ze concluderen daarom dan ook dat het aantal doden als gevolg van roken zwaar overdreven wordt.

Tóch zijn het deze verbanden die aan het computermodel worden gevoed, welk vervolgens de cijfers genereert over het aantal rokersdoden. In de computerwereld is daar een eenvoudige uitdrukking voor: Garbage in, garbage out (rotzooi in, rotzooi uit): een programma levert geen betrouwbaarder resultaten dan de kwaliteit van de invoer voor het programma toelaat.

Zolang de epidemiologen onbelangrijke verbanden tussen oorzaak (gedrag) en gevolg (ziekte) als belangrijk meenemen en er geen verantwoorde onderzoeksnormen voor epidemiologisch onderzoek gehanteerd worden, kunnen uitspraken zoals in deze perspublicatie slechts met een korreltje zout worden genomen. En het was nota bene de Wereldgezondheidsorganisatie zélf die de formulering van deze normen tegenwerkte en invoering voorkwam.

Waarom normen opstellen als je op deze manier, met deze onduidelijkheid in de interpretatie van epidemiologisch onderzoek, je eigen belangen het beste veilig stelt?

Artikel Planet Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH