Duits gerechtshof maakt uitzondering kleine horeca

In een met het korte geding van de Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer vergelijkbare eis van een drietal horecazaken bij het Duitse federale constitutionele gerechtshof, heeft de rechter de kleine horeca zaken in Duitsland voorlopig uitstel van executie gegeven: zij hoeven zich tot eind 2009 niet te houden aan het rookverbod. Het uitstel geldt voor ‘kneipen’ tot 75 m2 met maar één ruimte waar geen minderjarigen toegang hebben.

In eerste instantie lijkt dit een overwinning voor het gezonde verstand, maar er zit een gigantische adder onder het gras…

Meer achtergrondinformatie over het oordeel geeft een artikel in de Duitse Financial Times. Dat artikel schrijft:

Zwar wäre den Karlsruher Richtern zufolge sogar ein absolutes Rauchverbot in Lokalen zulässig. “Denn der Schutz der Bevölkerung vor Gesundheitsgefahren – wozu der Gesetzgeber auch das Passivrauchen zählen darf – ist ein überragend wichtiges Gemeinschaftsgut”, sagte Präsident Hans-Jürgen Papier bei der Urteilsverkündung.

De rechter geeft dus ook aan dat een totaal rookverbod in de Duitse horeca óók de nadelige positie van de kleine horeca, die geen rookruimte kan inrichten, kan opheffen.

Dat komt ons erg vreemd voor, zeker als men kijkt naar de belabberde positie waarin pubs in het Verenigd Koninkrijk terecht zijn gekomen, waar zo’n totaal rookverbod ingevoerd is. Recente rapporten van PriceWaterHouseCoopers en AC Nielsen laten immers feilloos, vanuit onafhankelijke bron, zien dat de Engelse pubs na één jaar rookverbod massaal ter ziele gaan. Beide onderzoeksbureaus noemen daarbij het totale rookverbod als de belangrijkste oorzaak.

Dus zelfs zonder het toestaan van een aparte rookruimte in de wetgeving op te nemen is de schade aan de kleine horecazaken enorm.

Ook de Duitse rechters hebben zich dus om de tuin laten leiden door de anti-tabakslobby en stellen volksgezondheid superieur aan zaken als welzijn, economisch welvaren, ondernemersvrijheid en de positieve sociale functie van deze huiskamers van de samenleving.

Wij zullen ons in de nabije toekomst vooral richten op de misleidende en vaak totaal onjuiste informatievoorziening door de anti-rokenlobby waaraan overheden en rechterlijke macht ten prooi zijn gevallen. Alleen op deze manier zijn dwalingen van de rechterlijke macht in de toekomst te voorkomen en worden de legitieme rechten van de burger, ondernemer of consument, verdedigd tegen een ideologie die het niet zo nauw neemt met de waarheid.

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel..

Staatsrechtgeleerde Prof. Dr. Josef Isensee: “dit is een pyrrhusoverwinning voor ondernemingsvrijheid”

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH