De veiliger sigaretOp weg naar veiliger roken


Hoewel al sinds de 17e eeuw bekend is dat Toeback Suygen een gevaarlijke bezigheid kan zijn, wordt pas de laatste decennia het genotmiddel te vuur en te zwaard bestreden door diverse groeperingen in onze maatschappij. Vooral in de Angelsaksische landen heeft deze strijd momenteel een hoogtepunt bereikt. De strijd is er, naar goed Amerikaans gebruik, een van zwart tegen wit. Compromissen als minder roken, veiliger sigaretten en andere maatregelen die de gevolgen van roken verminderen, zijn niet meer mogelijk. Roken is gewoon fout en daarmee basta.


Toch zijn er wel degelijk alternatieven: nieuwe filters kunnen ontworpen worden en nieuwe behandelingen van de tabak voordat deze de sigaret in gaat.


Al enkele decennia geleden werd voor het eerst het sigarettenfilter ingevoerd die een groot aantal van de schadelijke stoffen uit de sigaret zou moeten tegenhouden. Ook deed de Light sigaret zijn intrede, een sigaret waarbij de tabak voorbewerkt werd.


Deze oplossingen komen de laatste tijd steeds meer onder druk te staan van anti-roken groepen: de filter zou via de weggeworpen peuken teveel afval veroorzaken, de Light sigaret lijkt veilig maar is het niet omdat mensen gewoon meer van deze soort sigaretten gaan roken en daardoor toch weer de oude hoeveelheid stoffen binnen krijgen.


De tabaksindustrie blijft echter, voor een groot deel onder deze publieke druk, innoveren. In November 2001 kondigde onder andere een kleinere tabaksproducent aan een nieuw filter hebben te ontwikkeld dat, nóg meer dan de conventionele filters, de schadelijke stoffen weg zou filteren. In dezelfde tijd kondigde Brown and Williamson haar nieuwe Advance sigaret aan. Japan Tobacco investeert in long kanker vaccins.


Omdat Forces er van uitgaat dat roken ook wel degelijk positieve eigenschappen heeft, zet deze organisatie zich ook in voor een veiliger sigaret. De voorkeur gaat uit naar een oplossing die door een gerenommeerd lid van Forces en voormalig onderzoeker Gianno Gori is ontwikkeld en die in principe heel eenvoudig is:


Laat de tabak door toevoegen van water opzwellen tot de dubbele hoeveelheid en voeg daarna extra nicotine toe tot tweemaal de hoeveelheid die in de originele sigaret zat. De sigaret wordt dan vier keer ongevaarlijker: eenmaal door halvering van de hoeveelheid gebruikte tabak en eenmaal omdat men minder hoeft te roken om de dagelijkse hoeveelheid nicotine binnen te krijgen.


In een boek van twee Israëlische psychologen wordt al aangetoond dat nicotine zelf in het geheel niet verslavend is en waarschijnlijk zelfs een remmende invloed heeft op de hoeveelheid die gerookt wordt. Het zijn juist de andere toxische stoffen in de tabak die de schade teweegbrengen (uit het boek):


There are many compounds in cigarette smoke that have been identified as health risks.  These include gaseous compounds such as CO, nitrogen and ammonia, and known carcinogens such as polynuclear aromatic hydrocarbons, N-nitrosamines and aromatic amines which are found in the “tar.”  There is consensus among researchers that the health-risks associated with smoking, including cancer, respiratory illnesses, circulatory diseases etc., are associated with these compounds, rather than with nicotine.


Links


Hieronder een aantal links over het onderwerp: • 19 december: “Veilige sigaretten? Bewijs het maar!
  De fabrikanten van de pas op de markt verschenen veiliger sigaretten moeten maar eens bewijzen dat deze producten veiliger zijn, vinden de anti’s in de VS. Een sigaret blijft in hun ogen blijkbaar een sigaret, al wordt de hoeveelheid schadelijke stoffen tot homeopathische hoeveelheden teruggebracht… (2e artikel)
 • 20 november: Veilig roken verdeelt tabaksbestrijders
  Zoals al eerder hier bericht worden de laatste tijd door diverse tabaksfabrikanten veiliger sigaretten op de markt gebracht. De anti-rokers blijken over dit onderwerp onderling sterk verdeeld te zijn volgens dit artikel in Trouw.
 • 17 november 2001: Anti’s en en de humanitaire acties van de tabaksindustrie
  Een analyse van Wanda Hamilton, onderzoeker, over de reacties van diverse anti-roken organisaties op de recente initiatieven van de tabaksindustrie op het gebied van gezondheidsresearch. Het onderzoek naar veiliger sigaretten en vaccins tegen kanker mag volgens onder andere WHO en ASH nooit door tabaksproducenten plaatsvinden, wél door hun vriendjes de farmaceuten. Wie het dan wél gaat doen blijft de vraag… Rokers hebben het toch aan zichzelf te danken?
 • 9 november: “Reclame nieuwe sigaret misleidend
  Het kon niet uitblijven: de anti-rokersorganisaties verweren zich tegen de veiliger sigaret:
  “This medical community — the American Medical Association — would like to caution anyone tempted by this rhetoric that no scientific data exist to support Vector’s implication that an Omni cigarette smoker is less likely to develop lung cancer than a smoker of conventional cigarettes.”
  Anti-rokersorganisaties zijn niet geïnteresseerd in veiliger sigaretten, zelfs al zou er geen enkele van de door hun geclaimde toxische stoffen meer inzitten. En daar is een reden voor. Lees hier.
 • 7 november: Nieuwe, veiliger sigaret op de markt gebracht
  Vector Tobacco Ltd annonceerde een nieuwe sigaret waarvan ze beweren dat deze minder gevaarlijk is. De producent geeft aan dat door een nieuw fabricageproces en door de toepassing van een koolfilter een sigaret is ontworpen die net zo goed smaakt als normale sigaretten, maar die minder toxische stoffen bevat.
  Je zou verwachten dat dit goed nieuws is en dat het bericht met applaus door de anti-roken groepen zou worden ingehaald. Maar niets daarvan. Zou men toch meer geïnteresseerd zijn in bescherming van de markt van nicotine ontwenningproducten (de voornaamste financieringsbron van de anti-roken campagnes) en/of de eigen gezondheid dan in de gezondheid van de roker?
 • Forces Archive:

Wordt vervolgd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH