De roker is geen melkkoe!

Wie aan de woordcombinatie ‘roken’ en ‘overheid’ denkt, denkt natuurlijk direct aan betutteling. En hoewel dat zeker een grote rol speelt in het moderne rookbeleid, is er natuurlijk ook altijd nog het slijk der aarde dat mensen (lees: beleidsmakers) tot de meest idiote ideeën brengt. Uiteindelijk is geld altijd weer een sterke stimulans. Iedere overheid, dus ook de onze, is vatbaar voor die stimulans. Hoe voller de schatkist, hoe beter.


Wij zijn het daar mee eens, zeker in deze roerige economische tijden, maar hoe ver mag je gaan om die schatkist te vullen? Dat je belastingen en accijnzen heft, is nog wel te begrijpen, zolang je het leuk houdt. En dat doet onze overheid al jaren niet meer. Ieder jaar gaat de tabaksprijs, en dan met name dat deel van de prijs dat rechtstreeks de schatkist ingaat, een beetje omhoog. De prijs werd steeds maar hoger en hoger, en onderhand is een pakje sigaretten of shag steeds meer een luxeproduct aan het worden.


De tabakshandel, die toch al flink heeft moeten bloeden de laatste jaren, wordt daar niets beter van. De roker wel, die mag dokken. We worden dus dubbel gestraft: we mogen nergens meer roken en mogen er nog diep voor in de buidel tasten ook. En dat terwijl we niet eens iets verkeerd doen.


Bent u dat ook zo zat? Ga dan naar Derokerisgeenmelkkoe.nl en zet je handtekening om de idiote accijnsverhogingen op tabak een halt toe te roepen! Deze actie, met als motto ‘Drie [sigaretten] voor Wouter, één voor u’, is een intiatief van onze vrienden van Stichting Rokersbelangen en tekenen kan, met een beetje geluk, ook gewoon met de hand bij uw plaatselijke tabaksspeciaalzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH