De economische schade van stoppen

In de Telegraaf rekent Rob Hoogland vandaag uit hoeveel het de schatkist zou kosten als alle 700.000 rokers die zeggen te gaan stoppen dat daadwerkelijk zouden doen.


Zalm mag wel hopen dat ze voor het grootste deel niet zullen slagen in hun voornemen….


Jij stopt er ook mee, als de klok vannacht op nul uur nul springt? En u?
En jij daar?
Ik hoop werkelijk dat het jullie lukt.
Hoewel ik zelf op dat tijdstip een heerlijke Ds. Valentyn N.F. Vintage 1987 van De Olifant zal opsteken, waarvan het zandblad in 1987 op plantage No. 73 te Sumatra werd geoogst – het zandblad van plantage No. 73, de zogenaamde Helvetiaplantage, kenmerkt zich door een volle, ronde en kruidige smaak, die tijdens het narijpingsproces van liefst vijftien jaar, net als de geur overigens, een uitgebalanceerd karakter ontwikkelde – geef ik volmondig toe dat het beter is voor lijf en leden om niet te roken.
Dat de overheid bepaalde ontmoedigende maatregelen neemt heeft dus mijn zegen, al slaat men tegenwoordig wel heel erg hard op hol. Zo wordt inmiddels algemeen aangenomen dat meeroken bijna net zo schadelijk is als roken, terwijl allerlei onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de schade voor meerokers te verwaarlozen is. Maar het wordt wel glashard als de waarheid gepresenteerd, op basis waarvan met ingang van morgen andermaal nieuwe regels van kracht zullen worden waarmee het roken nog meer aan banden wordt gelegd.
Het leuke is dat de rokers onder ons de regering enorm zouden kunnen terugpakken door er inderdaad massaal mee te stoppen.
Door dus gewoon te doen wat dat stelletje huichelaars in Brussel en Den Haag zogenaamd zo graag wil.
Ruim 700.000 Nederlandse rokers hebben te kennen gegeven dat zij er per 1 januari mee willen ophouden. Het zou het kabinet een behoorlijke financiële tegenvaller opleveren als zij dat allemaal ook daadwerkelijk zouden doen.
 
Per 1 februari 2004 gaat de accijns op een pakje sigaretten met 46 cent omhoog. De consumentenprijs van het gemiddelde pakje van 25 sigaretten komt daarmee op € 4,30. Circa tachtig procent van dat bedrag zal dan via de accijns- en btw-heffingen in de staatskas vloeien.
Laten we er eens heel conservatief vanuit gaan dat die 700.000 rokers gemiddeld een half pakje per dag roken, oftewel 180 pakjes per jaar. Dat betekent dat zij gezamenlijk 126 miljoen pakjes wegpaffen, die in 2004 een verkoopwaarde van € 542 miljoen zouden vertegenwoordigen. Tachtig procent daarvan is € 434 miljoen, het bedrag dat de staat jaarlijks zou mislopen als al die rokers die zeggen te willen stoppen hun belofte zouden waarmaken.
Bijna een miljard in onze oude guldens! Stop, lezer, stop.
Of wilt u Gerrit Zalm juist een lol doen?
Paf dan ook in het nieuwe jaar maar lekker door.


Bron: Telegraaf 31/12/2003
auteur: Rob Hoogland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH