‘Coffeeshops uitsluiten van rookverbod’

Een meerderheid in de Tweede Kamer is er vóór om coffeeshops uit te sluiten van het door de nieuwe Minister van VWS voorgestelde rookverbod in de horeca. Dat meldt vandaag de Telegraaf in een voorpaginaartikel.


De cafésector is laaiend: “Dit drijft de jongeren de coffeeshops in”. Ook is men bang voor nog meer ‘drankketen’ waar jongeren elkaar ontmoeten om samen (goedkoop) te drinken en waar een rookverbod geen invloed op heeft.


Woordvoerders van de linkse partijen geven aan dat ze bang zijn dat het gebruik van softdrugs zo weer de illegaliteit in gaat, iets wat ze koste wat kost willen voorkomen.


Deze discussie geeft goed aan hoe krankzinnig de plannen zijn om rookverboden in te voeren. Niet roken in een coffeeshop is als niet drinken in een café, daar is iedereen het wel over eens. Maar de genoemde effecten zijn er zeker ook. En wat gebeurt er met alle cafébezoekers die dan maar thuis samen met de oude kroegvrienden gaan drinken en roken? Het wordt er vast gezelliger op en de financiële rem die er op drinken staat in een café is een stuk minder thuis. Heeft de Blauwe Knoop weer wat meer werk. En blauw staande huiskamers waar de kinderen doorheen lopen zal ook niet echt de bedoeling zijn van de anti-roken fanaten.


Dus waar zijn ze toch mee bezig daar in Den Haag? Is er nog wat gezond verstand in de blauwe stoeltjes? Als we nu gewoon ons oud-Hollandse poldermodel blijven hanteren en ruimte maken voor rokers, niet-rokers en gemengde groepen besparen we ons een hoop ellende. Of misschien moeten we maar gewoon keten creëren voor fervente anti-rokers waar zelfs de vuile uitlaatgassen buiten de deur worden gehouden?


Overigens is er gisteren door drie Amsterdamse horecabazen een nieuwe stichting opgezet, met de naam Platform Horeca en Ventilatie, die stelt dat een rookverbod met de huidige goede ventilatiemogelijkheden uit de tijd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH