CAN gaat actie voeren voor rookvrije horeca

Het is CAN blijkbaar zwaar gevallen dat de staatssecretaris van VWS deze week niet meteen de horeca rookvrij verklaarde. De frustratie vindt nu een uitweg in een persbericht waarin de antirokersvereniging aankondigt actie te zullen voeren voor een rookvrije horeca.

Maar oooh, wat slaan ze de planken mis in hun persbericht!

Wij vinden dat ELKE Nederlander recht heeft op een rookvrije werkplek, omdat meeroken zeer schadelijk is voor de gezondheid. Juist in de Horeca, waar de overlast van tabaksrook voor werknemers veruit het grootst is, dienen werknemers beschermd te worden tegen tabaksrook.
In Nederland sterven elk jaar (!) 3000 mensen aan de gevolgen van meeroken. Zij overlijden aan hart- en vaatziekten, of longkanker, als gevolg van meeroken.

3000?! Volgens de Stivoro site is het maar 1/10 daarvan en dat is al een hopeloos overtrokken getal:

In Nederland sterven ongeveer 200 mensen per jaar aan longkanker door het inademen van andermans rook.

Misleiding dus en aandikken. Scare mongering heet dat in het Engels: angst zaaien. Maar ze gaan nog verder in hun persverklaring:

Misleiding 2: Uit eigen onderzoek weten we dat maar liefst 75% van alle klanten die een restaurant bezoeken, dat bij voorkeur in een rookvrije omgeving zou doen! Alleen al uit het oogpunt van klantvriendelijkheid zou de Horeca dus moeten besluiten om een rookverbod in te voeren.

Goh, dat is pas betrouwbaar! Je laat de slager toch ook niet zijn eigen vlees keuren? En… waarom zijn er dan niet meer rookvrije bars en restaurants?!

Misleiding 3: Uit metingen blijkt dat werknemers in de Horeca de hoogste waarden van tabaksgerelateerde stoffen in hun bloed hebben. Juist werknemers in de Horeca hebben dus bescherming tegen tabaksrook het hardst nodig!

Ander onderzoek spreekt van blootstelling aan één honderdste sigaret per dag! ([1], [2]). Die ‘stoffen in het bloed’ (o.a. cotinine) zijn heel slechte meeteenheden (markers) voor nicotineblootstelling aangezien ze ook in het lichaam komen via bijvoorbeeld eten van tomaten en andere nachtschadeachtigen!

Misleiding 4: Ook de veelgehoorde angst van Horeca-ondernemers voor omzetverlies is volledig ongegrond. Ervaringen in Amerika, waar reeds honderd steden een rookverbod voor de Horeca hebben, zijn zeer positief.

Wij hebben geheel andere cijfers en ervaringen ([1], [2], [3]). Het Californische algemene rookverbod kostte, volgens een onderzoek van KPMG, veel kleine bedrijven de kop en omzetten vielen zwaar terug. En daarbij is het in Californië nog het hele jaar mooi weer waardoor rokers buiten kunnen zitten! Ook hier weer geldt dat de meeste onderzoeken waarnaar door anti’s wordt verwezen, onderzoeken uit de eigen stal zijn…

Persbericht CAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH