Britse tabaksfabrikant ontkent roken als oorzaak longkanker
Er is een statistisch verband tussen roken en longkanker. Als een heleboel zaken je tegenzitten kun je tot de 10% rokers behoren die longkanker krijgen. Maar betekent dit dat roken dus longkanker veroorzaakt?
Nee, beweren de verdedigers van Imperial Tobacco in een Engelse rechtszaak:
‘Cigarette smoking has not been scientifically established as a cause of lung cancer. The cause or causes of lung cancer are unknown.’
Het verschil tussen een risicofactor vóór en een oorzaak ván een ziekte wordt duidelijk aangetoond als we het vergelijken met de geschiedenis van kinderverlamming.
Meer dan een eeuw geleden werd, in tijden dat kinderverlamming de kop opstak, het volk aangeraden niet te gaan zwemmen omdat veel slachtoffers de ziekte hadden opgelopen direct na het zwemmen. Het was zeker niet het geval dat alle zwemmers kinderverlamming opliepen. Nee, de overgrote meerderheid kreeg het juist niet.
Dus ‘veroorzaakte’ zwemmen kinderverlamming? De echte oorzaak van de ziekte werd pas opgehelderd door de ontdekking van het poliomyelitis virus in 1908. Het vaccin ertegen werd in de vijftiger jaren ontdekt door Jonas Stalk. Vanaf dat moment heette de ziekte niet meer Kinderverlamming, maar Polio.
Het virus bleek zich in water veel makkelijker te verspreiden dan buiten het water. Daardoor was er meer kans om de ziekte op te lopen tijdens het zwemmen. Zwemmen was dus niet de oorzaak van Polio maar een risicofactor.
Als Jonas Stalk in die tijd het gedachten’goed’ had gehad van het huidige medische establishment, dan had hij gepleit voor sluiting van zwembaden en stranden, de ‘veroorzaker’ van Polio.
Onderdrukken van roken omdat iemand daardoor een extra risicofactor introduceert voor zichzelf om longkanker te krijgen heeft relatief erg weinig zin. Het is belangrijker om de échte oorzaak van de ziekte op te sporen. Maar juist het onderzoek naar methoden om longkanker te genezen is het stiefkindje van de huidige kankeronderzoekers. Er wordt , vergeleken met ander kankeronderzoek, erg weinig geinvesteerd in bestrijding van deze ziekte.
Want ‘rokers doen het zichzelf aan’.