Artsen moeten helpen
Een commissie van artsenverenigingen en wetenschappers heeft gepleit voor een standaardprocedure die artsen voorschrijft actief, nog gezonde en gemotiveerde rokers te helpen met stoppen.
,,Als iemand niet gemotiveerd is, is het niet goed te veel aan te dringen. Dat leidt ook alleen maar tot frustratie bij de hulpverleners.’’, aldus de commissie.
Wees gerust, commissie, dat is nu juist waar clubs als Stivoro en minister Hoogervorst goed in zijn: motiveren totdat rokers de paria’s van de maatschappij zijn….
Gemotiveerde patiënten kunnen met hulp van de arts of een assistent afkicken. Nu vinden dergelijke gesprekken alleen plaats met mensen die al ziek zijn geworden van het roken.
[..]
Drenthen hoopt dat minister Hoogervorst ( Volksgezondheid) ervoor zorgt dat artsen meer tijd krijgen om hun patiënten rookadvies te geven. ,, Praktijkassistenten of verpleegkundigen zouden heel goed de begeleiding kunnen doen, maar lang niet alle artsen hebben zo’n assistent.’’ Hij wijst erop dat in Engeland verslavingsklinieken bestaan voor rokers.
,, Voor een arts is het een prettig idee die mogelijkheid achter de hand te hebben.’’ In Nederland rookt bijna 30 procent van de bevolking en sterven jaarlijks zo’n 20.000 mensen voortijdig als gevolg van tabaksgebruik. Door veel maatregelen die samenhangen met de nieuwe tabakswet, is het percentage rokers tussen 2002 en 2004 gedaald van 32 tot 28 procent.
(Tenminste, dat zegt Stivoro… red.).
Wat levert een setje verkochte nicotinepleisters of -kauwgom trouwens op voor de gemiddelde arts? En is die commissie wel onafhankelijk? Of sjokt er misschien nog een verloren artsenbezoeker van een farmaceut in mee?