Anti-Peuk-Pas voor kinderen


Waar en bij wie anders dan bij Stivoro is een spelletje als “Vals Spel” te krijgen. We zijn benieuwd naar de ‘feiten’ die onze jeugd voorgeschoteld krijgt… 


 DEN HAAG, woensdag – Om te voorkomen dat kinderen gaan roken, is sinds kort een Anti-Peuk-Pas in de handel. Met deze pas – verkrijgbaar bij Stivoro in Den Haag – leggen ouders de ´niet-roken´-termijn en hun ´tegenprestatie´ officieel vast. Het is mogelijk deze afspraken via internet bij de belangenorganisatie van niet-rokers te laten registreren, zodat ze zeker niet worden vergeten.


De Anti-Peuk-Pas maakt deel uit van de nieuwe actie ´Kinderen Kopiëren´. „Een beloning kan stimulerend werken”, meent Stivoro-directeur Trudy Prins. Omdat kinderen geneigd zijn hun vader en moeder in alles na te doen, dus ook in het roken, adviseert zij dit niet te doen in het bijzijn van de kinderen. „Rookt u in de auto, dan roken uw kinderen mee. Wek niet de indruk dat u overal rookt. Ook verslavend gedrag lijkt zo heel normaal!”
       Op de site www-kinderenkopieren.nl staat een tiental tips om jongens en meisjes ervoor te behoeden een sigaret op te steken. Met ´Vals Spel´ (ook verkrijgbaar via Stivoro) doen kinderen spelenderwijs feitenkennis op, zodat ze ervan doordrongen raken dat roken niet zonder gevaar is. De actie Kinderen Kopiëren vloeit, volgens mevrouw Prins, voort uit recent onderzoek van hoogleraar Orthopedagogie R. Engels naar de beïnvloedende factoren van bepaald gedrag, zoals roken.
De resultaten zijn schokkend. Als beide ouders roken, rookt 80 procent van de kinderen eveneens. Zo´n jongen of meisje heeft het beeld dat een volwassene iemand is met een sigaret tussen zijn vingers. Dat wil hij of zij op een bepaalde leeftijd dus óók. De invloed van ouders blijkt enorm belangrijk. In gezinnen waar niet wordt gerookt, grijpt uiteindelijk slechts 20 procent van de kinderen naar een sigaret. Dat betekent dat dus iets voor de benadering.”
       In ons land roken naar schatting 3,9 miljoen mensen van 15 jaar en ouder. „Op 13-jarige leeftijd – dus in de eerste klas van de middelbare school – rookt zo´n 14 procent”, vervolgt de directeur van Stivoro. „Daarna gaan ze massaal voor de bijl; bijna de helft van de schooljeugd rond de 18 jaar steekt regelmatig een sigaret of een sjekkie op.”


Bron: www.telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH