Alcoholische kinderbescherming

In de VS hoor je vaak dat er stemmen opgaan om roken buiten te verbieden zodat kinderen niet geconfronteerd worden met rokende mensen. Dat is slecht voor de kinderen vinden ze daar. Gelukkig hebben we in Nederland nog niet dat soort nanny-staat achtige meningen.


Dachten wij hier tenminste.. Totdat we vandaag een berichtje in de Gelderlander lazen over consternatie die is ontstaan in de gemeente Druten. Daar moet de eigenaar van cultureel centrum D’n Bogerd een muurtje gaan bouwen in de foyer.


En waarom? Omdat blijkbaar in onze eigen Drank- en Horecawet staat dat kinderen in een etablissement niet geconfronteerd mogen worden met alcohol of drinkende mensen!


Dus toch de nanny-staat in Nederland?


Beheerder Theo van Gaal van D’n Bogerd en de Drutense wethouder Henk van Rensen reageren met verbijstering op een muur, die er moet komen om kinderen die in D’n Bogerd komen, te behoeden voor het zicht op bier drinkende mensen of zelfs een stilstaande tap.


In D’n Bogerd, dat begin volgend jaar zijn vijfde verjaardag viert, zijn onder meer de bibliotheek en de streekmuziekschool ondergebracht. Bezoekers, onder wie heel veel jonge kinderen, die daarheen gaan, moeten via de foyer. En in die ruimte staat ook een bar, waar alcoholische dranken te koop zijn.


De Drank- en Horecawet zegt dat kinderen niet zomaar met met alcohol geconfronteerd mogen worden. Jonge bezoekers van de bibliotheek en de muziekschool hebben het recht, aldus diezelfde wet, om die gelegenheden te bereiken via een alcoholvrije ruimte.


De Voedsel en Waren Autoriteit, die toeziet op naleving van deze wet, constateerde een half jaar geleden dat D’n Bogerd in dezen in gebreke blijft. Daarom moet er nu een muur gebouwd worden, die de foyer afscheidt van de gangen naar de bieb en de muziekschool. Die muur krijgt een hoogte van 1.30 meter. Kinderen die daarover heen kunnen kijken, zijn blijkbaar oud genoeg om aan de verleidingen van alcoholische drankjes weerstand te kunnen bieden.


De muur moet, zo staat het in de wet, aan de vloer vastgeklonken zijn. Een schuifwand of gordijnen mogen dus niet.


„Zo’n muur doet de uitstraling van deze mooie foyer een heel eind teniet“, zegt beheerder Van Gaal. „Het open karakter van de ruimte wordt eruit gehaald.“


De anti-alcoholmuur levert ook praktische problemen op. Voor grote evenementen als de jaarlijkse Uitmarkt wordt de ruimte een stuk krapper. En er is straks ook geen plek meer voor alle leestafels die nu nog in de foyer staan.


Verbijstering over anti-alcoholmuur in foyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH