Luchtwegovergevoeligheid

Luchtwegovergevoeligheid voorspelt vervroegde sterfte aan COPD

Luchtwegovergevoeligheid en allergie spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van astma, longemfyseem en bronchitis. Maar de condities komen ook voor bij ‘gezonde’ mensen. Tenminste dertig procent van de Nederlandse bevolking heeft allergie, overgevoelige luchtwegen of beide. Hospers onderzocht de prognose van mensen met allergie en luchtweg-overgevoeligheid.

Voor dit onderzoek traceerde ze bijna alle mensen die in de jaren zestig aan de bevolkingsonderzoeken in Vlaardingen, Vlagtwedde en Meppel deelnamen. Uiteindelijk kon zij van 10.416 deelnemers de vitale status (levend dan wel overleden) en eventuele doodsoorzaak vaststellen. Uit het onderzoek blijkt dat allergie en luchtwegovergevoeligheid onafhankelijke risicofactoren zijn voor vervroegde sterfte. En die doodsoorzaak zou best eens COPD (longemfyseem en bronchitis) kunnen zijn.

Mensen met overgevoelige luchtwegen blijken namelijk vaker aan deze longziekte te overlijden. Hoe ernstiger de luchtwegovergevoeligheid, hoe groter de kans op sterfte door COPD zelfs is. “Tot dusver ging men ervan uit dat roken een van de belangrijkste risicofactoren voor COPD was. Maar uit dit onderzoek blijkt dat een niet-roker met luchtwegovergevoeligheid een vergelijkbaar risico loopt.”

Allergie vergroot kans op overgevoelige luchtwegen

Astma- en COPD patiënten hebben een ontsteking in de luchtwegen, waardoor deze gevoeliger kunnen zijn dan anders. Dat betekent dat de luchtwegen zich vernauwen na inademing van prikkelende stoffen als mist of bakluchtjes. Toch heeft niet iedereen met luchtwegklachten ook overgevoelige luchtwegen, en andersom: mensen met overgevoelige luchtwegen hebben niet automatisch longklachten.

Désirée Jansen onderzocht of allergische factoren een rol spelen bij het ontstaan van overgevoelige luchtwegen, luchtwegklachten of beide. Dat blijkt inderdaad het geval. De promovendus ontdekte dat eosinofilie een verhoogde kans op overgevoelige luchtwegen geeft. En de combinatie van eosinofilie en luchtwegovergevoeligheid maakt het ontstaan van chronische klachten weer waarschijnlijker. Men spreekt van eosinofilie als bepaalde witte bloedcellen, eosinofielen, verhoogd in het bloed aanwezig zijn. Het vormt een maat voor allergie.

Welke rol de eosinofielen precies spelen is nog onduidelijk. “De aanwezigheid van grote aantallen eosinofielen in het bloed kan betekenen dat het immuunsysteem sneller reageert op specifieke prikkels,” vemoedt Jansen. “Deze prikkels kunnen de eosinofielen in de luchtwegen activeren, waardoor ze stoffen uitscheiden die de luchtwegen beschadigen. Daardoor kan overgevoeligheid ontstaan of verergeren, met luchtwegklachten als gevolg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH